Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2020. január 18., 19.30
A magyar nép- és világzene legendás és újabban feltűnt képviselői egyaránt azt tanúsítják, hogy városi körülmények között is érvényesen élhet tovább a népzenei hagyomány, akár tradicionális módon szólaltatják meg, akár más műfajokba oltva, eredeti alkotásokat inspirálva. Ezt a sokszínűséget tükrözi a januári gálaműsor is.

nepzene unnepe 2020Góbé zenekar

A pol-beat felett ugyan már vagy négy évtizede eljárt az idő, de kár lenne elfelejteni - ezért kértük fel Ágoston Bélát olyan együttes létrehozására, amely hitelesen idézi fel a legendás Orfeo zenészcsoport dalait. E dalok némelyike ismerős lehet a Kolinda és a Vízöntő együttes repertoárjából, de az Orfeonálé minden ízében más hangot üt meg, erre garancia a különféle stílusok felett elfogódottságtól mentesen szárnyaló Ágoston munkássága.
A régizene és a népzene keresztútján a Sebő együttes és nem kevésbé legendás vendégei, Andrejszki Judit és Sebestyén Márta társaságában időzhetünk. Egyszóval csupa olyan klasszissal, akiknek neve fogalom a népzene és a régizene világában.
Aki mélységes megrendülésre vágyik, annak a ragyogó Lakatos Mónika és Rostás Mazsi Mihály Romanimo című albumának tradicionális cigány hallgatóit ajánljuk.
A Góbé zenekar kísérletezőbb fajta - 2007-es megalakulása óta bátran feszegeti a népzene határait. Fúziós darabjaiba belefér a rock, a kortárs és az elektronikus zene is, de mindig úgy, hogy kitűnjön azokból népzenei forrásuk tisztasága és pontos ismerete.
És ha valakinek ez mind nem lenne elég, a Cimbalom Brothers olyan dimenzióba emeli a hungarikumnak számító cimbalmot, hogy szinte beleszédül a hallgató: Lisztes Jenő és Unger Balázs cimbalomduója a magyar és a balkáni népzenét jazzel ötvözi, és hogy a hatás még erőteljesebb legyen, testvéreiket - a bőgős Lisztes Lászlót és a gitáros Unger Gergőt - is meghívták közreműködőként.
Könnyen lehet azonban, hogy az Aurevoir még ezt is képes lesz tovább fokozni! Ez a mindössze négyéves etno-beat zenekar nem véletlenül tölti meg a termeket: a magyar és balkáni népzenéből éppolyan könnyedén merít, mint az ír dallamokból vagy az angolszász beatből, és mindezt olyan rendkívüli energiával teszi, mint a legvadabb kocsmazenekar. Több mint felfedezés: vegytiszta mámor!

Bővebb információ: