XL. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • Tervezett dátum: 2021. július 3–4.
 
Ingyenes online esemény, 2021. február 7., 19.30
Tizennegyedik éve már, hogy pompás gálaműsorral ünnepeljük a magyar népzene gazdagságát és nyitottságát. Említhetnénk még számos vonzó jegyét, de rendező elvnek e kettő is épp elég… Ez indokolja, hogy a tradicionális és a feldolgozott népzenét egyaránt megkerülhetetlennek tekintjük, nem beszélve az általuk ihletett eredeti darabokról. Már csak azért is, mert összeköti őket a szakmai alázat és a példás színvonal, mely a műfaj nagy öregjeiben és fiatal követőiben egyaránt megvan.

mupa live nepzene unnepe

Cseppben a tenger – mondhatjuk a műsort nyitó Fonó Zenekarra, melyre éppolyan jellemző a népzenei hagyomány kristálytiszta ismerete, mint az új utak kutatásának igénye. Olykor az időben - például a barokk felé fordulva - tágítja határait, máskor a térben terjeszkedik, török népzenei kapcsolatainkat tárva fel. De bárhonnan nézzük is, az biztos, hogy a zenekar Agócs Gergely vezetésével magával ragadja közönségét.
Jól ismeri a régi idők muzsikáját a Berka együttes is, de az irányzéka elsősorban a moldvai csángók hagyománya felé fordul. Csángó négy évszak című új lemeze komoly visszhangot kapott, így szinte biztosra vehető, hogy ízelítőt ad e hagyomány emelkedett, szakrális dalaiból.
Ünnep az ünnepben: húszéves pályafutása alkalmából – Give Me Wine címmel – ragyogó albumot tett rajongói asztalára a Romano Drom. Úgy olvasztva eggyé az oláh cigányzene klasszikusait, Kovács Antal saját szerzeményeit és a nyugat-európai cigány dallamokat, hogy a bennük rejlő mérhetetlen fájdalom és öröm egy cseppet sem sérül.
Az est második felét két olyan produkció alkotja, melyben rockos felhanggal tüntet a népzene. Kiss Ferenc a műfaj keresztapái közül való, háta mögött a Kolindával, a Vízöntővel és az Etnofon Zenei Társulással. Örökzöldjeit Novák Péter újra hangszerelt dalaival gyúrták össze maguk a szerzők és az Etnofon Zenei Társulás, felülemelkedve a műfaji határokon. A gálaműsor „utolsó tetőpontjaként” pedig Presser Gábor és Karácsony János társaságában hallhatjuk a Csík Zenekart, mely ezúttal Locomotiv GT-dalokkal veszi le lábáról a Müpa közönségét.

A közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítik a MŰPA honlapján:  és YouTube csatornáján: