XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Online közvetítés az Uránia Filmszínházból, 2021. február 28.
Herczku Ágnes valamint Kiss Péter (zongora) Mester László (brácsa), Molnár Péter (bőgő), Szabó Dániel (cimbalom) Szalai András (cimbalom) és Vizeli Balázs (hegedű) fellépésével

Herczku Ágnes először 2007-ben énekelte lemezre Bartók Béla népdalfeldolgozásainak válogatott darabjait abban a formában, stílushűen, amelyben Bartók is hallhatta azokat gyűjtései során, és amely ihlető forrásául szolgált. A népdalénekes számos nagy sikerű koncertet és táncszínházi estet rendezett, ahol zenésztársaival Bartók zenéjéből kiindulva fogalmazta meg újra és újra Bartókhoz és a népzenéhez való viszonyát. E hosszú folyamat újabb állomása az Uránia Nemzeti Filmszínházban készülő online koncert.

urania herczku

„Bartók Béla és Kodály Zoltán szenvedélyes gyűjtő- és rendszerező munkája, valamint zeneszerzői képessége együttesen jelentették azt az életmentő bárkát a magyar népdalnak, aminek köszönhetően az nem merült feledésbe, sőt felbecsülhetetlen értékűvé, világhírűvé vált. De vajon hogyan kerülhetett a csizma az asztalra: a falusi népzene az előkelő koncerttermekbe? És ismerjük-e eléggé Bartók zenéjét, például népdalfeldolgozásait?" (H. Á.)

Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-koncertje ezekre a kérdésekre is keresi a választ, a magyar népdalfeldolgozások bartóki hármas útjának szemléletes bemutatásával, valamint a feldolgozások népzenei kapcsolódásának interpretálásával. Népzene faluról és zongora a városból: látszólag két átjárhatatlan világ, Bartóknál és az est előadóinál azonban két egymást erősítő energia.

A koncert másik zenei különlegessége a jó néhány, eredetileg zongorára írt mű – Szalai András által készített – cimbalmos átirata. Bartók írja, hogy a népdalok sajátos karakterét „először is föl kell ismerni, át kell érezni, aztán pedig reliefszerűen kidomborítani a feldolgozásnál, nem pedig esetleg elhomályosítani.” Herczku Ágnes most a népi ének hangvétele mellett ezzel az újabb ötlettel segíti ezt a reliefszerű kidomborítást, Bartók olyan „nehézsúlyú” dalainak átdolgozásával is, mint a Nyolc magyar népdal és a Húsz magyar népdal egyes tételei. Az est címadója ez utóbbi ciklus egyik megrázó szépségű darabja, a Pár-ének.

Bővebb információ és jegyvásárlás:

Az esemény facebook oldala: