XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
11+1 kategóriában ismerték el a közönség és a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt zenészeket, lemezeket, programsorozatokat
Az életműdíjat Dresch Mihály kapta

Dresch Mihaly fono eletmu

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. 11 kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri. Az est házigazdái Berecz István táncos, a Fonó népzenei igazgatója és Kubinyi Júlia népdalénekes a Fonó művészeti vezetője voltak, a díjakat Horváth László a Fonó igazgatója adta át. Az online díjkiosztón az Eszterlánc és az Ötödik évszak művészei muzsikáltak. Az esemény a Fonó facebook oldalán és Youtube csatornáján is visszanézhető.

„A Fonó-díjjal szeretnénk elismerni a művészi teljesítményeket, most először egy különösen nehéz időszakban. Szeretnénk a díjjal hagyományt teremteni, mert tudjuk, hogy bár nem ez a díj fogja befolyásolni egy-egy művész pályáját, de az elismerésre szükségük van. Úgy érezzük, sikerült olyan életművek és alkotók mellé állnunk, akik bizonyították, hogy érdemesek rá, sorra hozzák a nemzetközi elismeréseket, játsszák őket a rádiók Ausztráliától Finnországig. Tudjuk, hogy sok más kiváló művész, zenész-kolléga érdemes erre az elismerésre, ezért jövőre folytatjuk!” (Horváth László igazgató)

A 2020-as, jubileumi évben a Fonó szavazást indított a közösségi médiában. A 25 éves fennállás apropóján meg szerették volna tudni, hogy a közönség az elmúlt időszak mely pillanataira gondol vissza legszívesebben. Összesen 25 kategóriában lehetett szavazni, többszázan vettek részt az izgalmas folyamatban. A közönségszavazást követően a rengeteg kategóriát 10+1 kategóriára szűkítették le összevont kategóriákat alkotva úgy, hogy egyetlen szavazat se vesszen el. A 11 kategórián belül a korábbi közönségszavazatokat összesítve egy szakmai zsűri segítségével 3-3 jelöltet állítottak fel, közülük kerültek ki a legtöbb szavazatot nyert kategóriagyőztesek.

A legjobb táncház kategóriában a Berka együttes táncháza, a legjobb koncert kategóriában pedig a Dresch Mihály Quartet & Archie Shepp 2001-es koncertje kapta az elismerést. A legjobb népzenei lemez az Eszterlánc: Jegesen (2014) című albuma lett, míg a legjobb világzenei lemez kategóriában a Buda Folk Band: Magyar Világi Népzene (2014) című albuma kapta a díjat, a legjobb jazz album pedig a Dresch Quartet: Mozdulatlan utazás (2000) lett. A legjobb fesztivál és programsorozat a közönség szerint a Budapest Folk Fest volt. A legjobb énekesnek Navratil Andreát választották, míg a prímások között Vizeli Balázs kapta a legtöbb szavazatot. A legjobb hangszeres művésznek Dresch Mihály szavazták meg, legjobb népzenész kategóriában pedig Ifj. Csoóri Sándor Sündi kapta az elismerést. A Fonó felfedezettje kategóriában a fiatal formációkat díjazták, itt az Ötödik évszak kapta a díjat. Az életműdíjat Dresch Mihálynak ítélték, aki több kategóriában is a legtöbb szavazatot kapta.

A díjakat a Fonó Selection – idén online megrendezett - minifesztivál záróakkordjaként adták át. A sorozat az egymásra való odafigyelésről, együttlétről, kapcsolódásról szólt. A szakmai podcastok itt hallgatók vissza:  az esti koncertek pedig ezen a linken nézhetők, hallgathatók meg újra:
A díjátadót ezen a linken érhető el:
valamint a Fonó YouTube csatornáján: