XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A pályázati anyagok beadása: 2021. április 6-tól április 15-ig
A Hagyományok Háza, a Túri Fazekas Múzeum és a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.meghirdeti a XV. Alföldi Fazekas Triennálét.

In memoriam Csupor István

Fazekastrienale

A pályázat célja: a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése a néprajzi szakirodalom felhasználásával.

A pályázat témája: Az írott és a digitális formában megjelent szakirodalom feldolgozásával készített, Kárpát-medencei népi gyökerű, mai igényeknek megfelelő fazekas és kályhás alkotások létrehozása.

A pályázati anyagok beadása folyamatos: 2021. április 6-tól április 15-ig, előzetes telefonos egyeztetéssel, vasárnap és hétfő kivételével 10-16 óra között a Túri Fazekas Múzeumba - 5400 Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky E. út 41., vagy szombat és vasárnap kivételével 10-16 óra között a Hagyományok Háza - Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba, 1011 Budapest, Fő utca 6.

A pályázati kiállítás nyitása: 2021. május 20.
5400 Mezőtúr, Városi Galéria (Zsinagóga) Múzeum tér 1.

Pályázati feltételek:
- A pályázat nyilvános, melyen részt vehet minden fazekas és kályhás.
- Pályázni csak olyan alkotásokkal lehet, amelyek más országos szakági pályázatokon vagy zsűri előtt nem vettek részt.
- A pályázathoz a pályázat témájának megfelelően a pályázati adatlap rubrikáját a szabadon választott szakirodalom pontos adataival (szerző, kötet/tanulmány címe, oldalszám/képszám, vagy link) kitöltve, a befizetés igazolószelvényét valamint a Hagyományok Háza zsűriadatlapját kell elküldeni a Hagyományok Háza címére (Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1251 Budapest, pf. 23., e-mail: nepiiparmuveszet@hagyomanyokhaza.hu), és másolatban zárt borítékban vagy e-mailben Pusztai Zsolt nevére a Túri Fazekas Múzeumba – (5400 Mezőtúr Bajcsy-Zsilinszky E. út 41., e-mail: fazekasmuzeum@gmail.com) Mindkét borítékon kérjük feltüntetni: Fazekaspályázat.
Kérünk minden pályázót, hogy ne a tárgyakhoz csomagolva adja le a még esetlegesen fennálló járványhelyzetre tekintettel az adatlapokat, hanem e-mailben, vagy postán küldje el! Köszönjük.
- A pályázatot a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság értékeli, és az arra alkalmas tárgyaknak zsűriszámot ad. A zsűrizés díja alkotásonként 1500 Ft, melyet csekken vagy átutalással lehet befizetni a Hagyományok Háza bankszámlájára (10032000–01739716–00000000), külön nevezési díj nincs. A bizonylatot kérjük, mellékeljék a zsűriadatlaphoz. A közleményben, kérjük, tüntessék fel a befizető nevét és a „fazekas zsűri díj” szót. Az adatlapok a Hagyományok Háza honlapjáról letölthetőek. A csekk és adatlapok beszerezhetők a Hagyományok Házában, és a Túri Fazekas Múzeumban. A beküldött tárgyakat/tárgyegyütteseket egyesével az adatlapokon feltüntetett sorrendben be kell sorszámozni.

Az alkotások átvételi időpontja: 2021. április 6-15-ig vasárnap és hétfő kivételével 10-16 óra között a Túri Fazekas Múzeumban.
Helye: Túri Fazekas Múzeum – (5400 Mezőtúr Bajcsy-Zsilinszky E. út 41., e-mail: fazekasmuzeum@gmail.com), T: +36/56/350-174,+36/70/770-2322, átvevő: Pusztai Zsolt
(Korlátozott számban a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában (1011 Budapest, Fő utca 6.) 2021. április 6-15-ig, hétvége kivételével 10-16 óra között várjuk a pályaműveket. Kérjük mindenképpen telefonon és e-mailben előre jelezni, aki ide szeretné beadni a pályázati anyagát!)

A pályaművek szállításáról a pályázók gondoskodnak. A postán feladott tárgyakért a szervezők nem vállalják a felelősséget. Az elutasított pályamunkák az eredményhirdetés napján, Mezőtúron a múzeumban átvehetők.

A zsűri által kiválasztott alkotásokból a pályázatot meghirdető szervek kiállítást rendeznek Mezőtúron.
A pályázat eredményhirdetésére a kiállítás megnyitásakor kerül sor. A legkiemelkedőbb alkotások díjazásban részesülnek.

A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítást a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató, muzeológus-fazekas (1011 Budapest, Fő utca 6., e-mail: polos.andrea@hagyomanyokhaza.hu, T: +36/70/903-9376) és Túri Fazekas Múzeum, Pusztai Zsolt néprajzkutató muzeológus-fazekas (5400 Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky E. út 41., e-mail: fazekasmuzeum@gmail.com, T: +36/70/770-2322) ad.
Honlap: www.hagyomanyokhaza.hu , www.fazekasmuzeum.hu