XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
„Táncháztalálkozó Országszerte – 2021”
2021. július 1-4.
Az idei Táncháztalálkozót, a tavalyi évhez hasonlóan, nem a hagyományos keretek között, hanem az ország különböző pontjain július első hétvégéjén rendezi meg a Táncház Egyesület.

Budapesten csütörtökön az Urániában Juhász Réka „Széles vizek” című lemezbemutató koncertjével indul a programsorozat, amit este tízkor a Budapest Parkban egy fergeteges nyitótáncház követ a Magyarpalatkai Bandával és a Tázlóval a csillagos ég alatt, a folk-kocsmában az Üsztürü muzsikájával. Pénteken este a Fonóba tesszük át a Táncháztalálkozó székhelyét, ahol igazi világzenei csemegékkel (Bognár Szilvia Sextet, Babcsán Projekt, Dresch Vonós Quartet) várjuk az érdeklődőket már délután öt órától, majd az Erdőfű táncházával zárjuk az estét. Ugyancsak pénteken a ferencvárosi Bolgár Művelődési Házban a nemzetiségi táncok (többek között szerb, horvát, bolgár) kerülnek főszerepbe tánctanításokkal, táncházakkal. Szombaton és vasárnap a Fonóban folytatódnak a programok. Délelőtt kézműves családi programokkal, interaktív gyerekkoncertekkel, a BaHorKával, Paár Julcsival, Navratil Andreával és a Kobzos együttessel, a Kolompossal és a Klárisok mesekoncertjével várjuk a kicsiket. Délután mindkét nap lemezbemutató koncertek (Gajdos, Kubinyi Júlia és az Autentico, Savanya István és a Bokros Trió, Agócs Gergely és zenésztársai), tánctanítások és színpadi produkciók váltják egymást. Szombaton este egy különleges gálaműsorral készülünk, „Rendek között, vonók mögött” címmel fiatal erdélyi táncházzenészek koncertje kerül megrendezésre, a koncert előtt átadásra kerülnek az idei OTP Bank Táncház Díj és a Táncház Érmék is. Az estét hajnali kettőig tartó táncház zárja. A szombati nap különlegessége lesz még a hírneves népművész Karsai Zsigmond születésének századik évfordulója alkalmából összeállított műsor, melyben táncosok, zenészek, a táncházmozgalom emblematikus figurái személyes élményeiken keresztül idézik fel Zsiga bácsi táncait, életét, személyiségét. A produkcióban közreműködik többek között Sebő Ferenc, Rimóczi Hunor, Székely Levente, Kis István és a Bem Táncegyüttes. Vasárnap este nyolckor egy közös magyarpalatkai táncházba várjuk a világ minden tájáról a táncolni vágyókat. Ez a rendhagyó „Minden magyarok tánca – stream” mulatság zárja az idei programsorozatot.

Vidéken az alábbi városok kapcsolódtak be a programsorozatba: Eger, Gödöllő, Halásztelek, Jászberény, Kálló, Kiscsősz, Mezőkövesd, Nagyecsed, Nova, Sátoraljaújhely, Szeged, Veresegyház, Veszprém, Zalaegerszeg, valamint a szlovákiai Alsóbodok. A különböző helyszínek részletes programja és az eseményről bővebb információ a www.tanchaztalalkozo.hu-n , vagy az esemény facebook oldalán elérhetőek.

plakat web tanchaztalalkozo 2021 orszagszerte v2