XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Százhalombatta, 2021. augusztus 12-21.
Egy év kihagyás, kényszerszünet után, ismét a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál tartalmában kicsit másként, de mégis megrendezésre kerül.
A külföldiekkel idén még mindig online tartjuk a kapcsolatot, de mégis itt is lesznek velünk. Megtaláltuk a közös hangot, és lehetőséget az együttműködésre, hiszen az elmúlt hónapokban a Jerusalema táncot mintegy 20 ország fiataljaival a Summerfest jegyében eltáncoltuk: együtt voltunk. Torokszorító élmény volt látni a nyers felvételeket: láthattuk melyik ország hol tart a covid háborúban: maszkban, anélkül, folyó parton, sokan, vagy csak ketten, de mindenki megértette, hogy a táncba történő bekapcsolódással egymásért, a Summerfestért teszünk tanúbizonyságot. Ezt a filmet augusztus 13-án a Nyitóceremónián mutatjuk meg a világnak!

Summerfest 2021

A fesztivál központi gondolata az ünnep, az emberi lét egyik legszebb eseményéhez a találkozáshoz és az ígérettételhez, vagyis a menyegzőhöz, az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. A MENYEGZŐ Ásó, kapa, nagyharang – menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás nem csak a Summerfest esetében, hanem országosan is egyedülálló produkció. Az ötlet Százhalombattán született: Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója ötlete alapján indult el a megvalósítás. Magyarország legjobb együttesei kaptak megszólítást, A Csokonai díjas Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta, a többszörös Ki-Mit-Tud? győztes Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, a Príma Primissima díjas Jászság Népi Együttes Jászberény, Debreceni Népi Együttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes Budapest, mintegy 200 felnőtt táncosa, és közel 100 gyermek táncos lép fel ebben a páratlan műben.

Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg.

A fesztivál programjaiban a Csík zenekar, a Romengo és a Womex díjas Lakatos Mónika, Ferenczi György és a Racka Jam, Palya Bea, mint szárvendégek lépnek fel.
Érdekes színfolt lesz az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza.

Külön hangsúlyt kapnak a Forrás Néptáncegyüttes „elágazásai” azok a táncosok, akik az együttesben kezdték pályafutásukat, a mai napig itt vannak, de más területen is megmutatkoznak. Van, aki az Urban Verbunkban társulati tag, Bánki Bettina a Snétberger Tehetséggondozó Program jazz énekes hallgatója, és három táncos a RitMusa roma népzenekarban ezúttal zenészként és énekesként lép majd fel. Alex Torres akusztikus gitárművész, aki ma az országban a legnagyobb zenekarokkal dolgozik együtt a 2004-es Summerfest perui együttesével érkezett, azóta hatalmas zenei karriert futott be Magyarroszágon.

A fesztivál alapértékei közül a sérült emberekkel való integrált művészeti program sem marad el: Jánoki Márió vak énekes, a Felhőjárók Mozdulatszínház, (középsúlyosan értelmi fogyatékosok) és a Gördülő Kerekesszékes Táncegyüttes idén is velünk lesz.

A családi és gyermek programok idén a hungarikumokra épülnek: a gyermekek találkozhatnak a busókkal, a komondorral, a sólyommal, és a kalocsai pingáló asszonyokkal. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és a Kerekerdő zenekar Paár Julcsival várja a kicsiket.

Kiállításaink a menyegző témához kapcsolódnak: Németh Hajnal Auróra népi iparművész újra gondolt esküvői ruhái, az Iharos Népművészeti Egyesület „Nászajándéknak való” tárgyi kiállítása kápráztatja el a látogatókat.

Kiemelt helyet kap a 30 éves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a szintén 30 éves Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Egyesület, az előbbi az idősebb hagyományőrzőkkel, utóbbi a gyermek és ifjúsági korosztállyal igazolja a nemzedékek közötti tudás átörökítést hazánkban.

Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban, és annak külső helyszínein kerülnek megrendezésre.

Bővebb információ: