XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Szeretettel várjuk szeptember 6-án 16 órára a Zenetudományi Intézetbe Pávai István: A Sóvidék népzenéje című könyvének bemutatójára. Kiadványunk magyar és angol nyelven áttekintést nyújt a Székelyföld egyik jelentős kistájának, a Sóvidéknek a népzenéjéről, zenés-táncos szokásairól.  A kiadványt bemutatja Balogh Balázs, az MTA BTK Néprajzi Kutatóintézet igazgatója, Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója és Pávai István, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa. Közreműködik az Üsztürü Zenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének ének szakos hallgatói. A kötet az MTA BTK Zenetudományi Intézettel közös kiadásban jelent meg.

pavai sovidek

„Személyes okai is vannak annak, hogy a Sóvidék népzenéjéről adok közre egy összefoglaló kiadványt. Családom két ágon is székelyföldi, s a dédszülőktől visszamenően falusi őstermelők voltak. ... Ükapám mesélte nagyanyámnak azt a tréfás történetet, hogy az atyhaiak annyira zajosan, dobogtatva, kurjongatva táncoltak, hogy a zene már nem is hallatszott. Így a zenészek egy idő után kimentek, elszívtak egy cigarettát, majd visszajöttek a helyükre, és behúzták a táncot...“

A kiadvány magyar és angol nyelven áttekintést nyújt a Székelyföld egyik jelentős kistájának, a Sóvidéknek a népzenéjéről, zenés táncos szokásairól. A DVD-ROM mellékleten a kistájhoz kapcsolódó 3460 folklóradat, 2500 hangfelvétel (fonográftól a digitális technikáig), 1450 kottás és szöveges népdallejegyzés, 124 videoklip (némafilmtől a digitális technikáig), 195 fotó, 334 archív dokumentumoldal található sokszempontú polihierarchikus, multimédiás adatbázisban, melyben kétnyelvű menürendszer segíti a keresést. A kötet az MTA BTK Zenetudományi Intézettel közös kiadásban jelent meg.

A kötetről bővebb információ: