XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Ban_Aladar

Bán Aladár gyűjteménye
Néprajzi Múzeum
2013. január 26. – május 5.



Az észt szigetvilág néprajzi képe száz évvel ezelőtt

A kiállítás Bán Aladár (1871–1960) műfordító és folklorista észtországi néprajzi gyűjtését mutatja be, pontosan száz évvel a gyűjtés ideje és az első, 1912-es bemutató után. A finn nyelvvel, kultúrával elmélyülten foglalkozó Bán Aladár 1910 után fordult az észt folklór és néprajz felé, az észt népi eposz, a Kalevipoeg fordítása kapcsán több alkalommal is járt Észtországban, ahol jelentős tárgyi anyagot gyűjtött, kifejezetten a Néprajzi Múzeum számára. A múzeum észt néprajzi gyűjteményének megalapozása neki köszönhető.

A kiállításon Bán Aladár páratlan gyűjteményének, úti beszámolóinak és írásainak köszönhetően a látogató elé tárul a 20. század eleji Észtország tájainak hagyományos kézművessége és népművészete, változatos textíliái, jellegzetes viseletei, használati tárgyai és ékszerei. Láthatóvá válik az észt szigetvilág összetett néprajzi képe, az egyes szigetek közötti hasonlóságok és különbségek, valamint azok a jellegzetességek, amelyek az észt népművészet egyediségét, sajátosságát adják.

A kiállítás a magyar látogatóknak is a felfedezés élményével szolgál, az ismeretlenül csengő Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa szigeteinek egy évszázaddal ezelőtti képét villantja fel, egyben arra is sarkallja a látogatót, hogy fedezzen fel egy újabb, eddig kevéssé ismert pontot Európa kulturális térképén.

A kiállítás kurátora: Kerezsi Ágnes

Bővebb információ a Néprajzi Múzeum honlapján: