XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
orsokarika

A Magyar Kultúra Napjának tiszteletére
a Néprajzi Múzeumban
2013. január 20-án .



A Néprajzi Múzeum a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére 2013. január 20-án vasárnap délelőtt 10 órától különleges programmal: kórushangversennyel, tárlatvezetéssel, gyerek és felnőtt múzeumi órával és kézműves műhelyekkel várja a közönséget. A Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás családi zárónapján nem lehet a kérdéseket a szőnyeg alá söpörni, minden megmaradt titokra fény derül! A kiállítás kurátorai és szakértő vendégei a birkanyírás fogásait, a fonás sorsfordító szerepét, a szőnyegszövés technikai fortélyait és még sok érdekességet egyaránt rendhagyó formában tárják a gyerekek és a felnőttek elé. Sok éves hagyomány folytatásaként a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége ünnepi kórushangversennyel lép fel a Néprajzi Múzeum központi csarnokában.


„Szőnyegvég”
Egy kiállítás utolsó napja
A Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás záróprogramja
2013. január 20. vasárnap, családi délelőtt 10.00 – 14.00


Az elvarrás szálai:
10.00 Orsó és motolla: gyerekek a kiállításban
Minden, amit a gyapjúfeldolgozásáról érdemes tudni a birka nyírásától a szőnyeg szövéséig. A kiállítás tárgyainak megfigyelésével válasz kapunk arra, hogy milyen eszközöket használtak régen a szövéshez, milyen mintákat szőttek bele a színes gyapjúszőnyegekbe. A foglalkozás során tárgyakat válogatunk, és a gyerekek
megtervezhetik saját szőnyegük mintáját is.


10.30 Tárlatvezetés Pintér Piroska és Lackner Mónika közreműködésével
Pintér Piroska a Hagyományok Házának szakoktatója. Keze alatt több generáció megtanulta már a szövés minden csínját-bínját. A tárlatvezetés a szövés technikai fortélyait mutatja be.


11.00 KÓTA kórushangverseny
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) ünnepi hangversenye a Magyar Kultúra Napja alkalmából


11.30 Csipkerózsika a fonóban 18 +
Múzeumi óra felnőtteknek Fülöp Hajnalka közreműködésével
Csipkerózsika életében egy fonóeszköz, az orsó sorsfordító szerepet kapott. Miért ez az egyszerű női szerszám szerepel a történetben? Régen a falusi leányok közösségi életének egyik fontos helyszíne a fonó volt, ahol együtt dolgoztak és szórakoztak. A fonóban is az orsó volt a legfontosabb munkaeszköz. Mi köze egymáshoz Csipkerózsikának és a falusi leányoknak? Lehet, hogy a fonóban valami más is történt, aminek leginkább a női beavatáshoz volt köze. Erre utalnak korai leírások, dalszövegek, fonóbeli dramatikus játékok…


13.00 Szubjektív tárlatvezetés 4 x
Utolsó órák, utolsó szálak, utolsó tárlatvezetés a kurátorok Lackner Mónika, Fülöp Hajnalka, a látványtervező Jerger Krisztina és Ardai Ildikó iparművész közreműködésével.
A kurátorok a kiállítás kulisszatitkairól, a múzeumi raktárban fellelhető, de ki nem állított szépséges szőnyegekről és kutatásaikhoz fűződő élményeikről mesélnek.


10.00 – 14.00 Kézműves műhelyek a kiállításban
Hozz két kötőtűt!
Vendégünk a Kézimunkások Szakszervezete, a facebook-on szerveződő amatőr kézimunkázó kör. Emlékszel még, hogy valaha pulcsi kötöttél? Hozd magaddal kötőtűidet, fonalat mi adunk, és élvezd a közös kézimunka örömét!
Nemeztárgyak készítése
Apró könnyen elkészíthető tárgyakat gyúrunk és gömbölyítünk színes gyapjúból.
Szövés szövőkereteken, szádfán és karmantyúfán
Pintér Piroska és Kamocsai Judit segítségével annyit szőhetsz, amennyit időd enged! Megismerheted az egyszerű szövő eszközöket és néhány alaptechnikát.
Festés növényi festékekkel
Kovács Molnár Judit segítségével különböző növényi festékekkel színezett könyvjelzőt készítünk.


Jegyárak:
Egyéni belépő: 1400 Ft
Kedvezményes belépő: 700 Ft
A programon a más esetben díjmentességet élvezők 50 %-os kedvezményes belépővel vehetnek részt.

Programinformáció:
„Szőnyegvég”: Bodnár Kata,
bodnar@neprajz.hu, +36/1-473-2439
„KÓTA”: Nágel Edith,
nagele@neprajz.hu, +36/1-473-2424