XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
sziberia_Kerezsi_Agnes

A Néprajzi Múzeum új programsorozata
2013. február 27. – május 8.





Előadások a "Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen" sorozatban

A Néprajzi Múzeum hat részből álló ismeretterjesztő előadássorozatának célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz kiállításon nem látható nemzetközi gyűjteményét. A rendhagyó múzeumi előadásokat Kerezsi Ágnes muzeológus tartja, a bemutatásra kerülő szibériai és finnugor témák az Európa-gyűjtemény tárgyain alapulnak, így a résztvevők testközelből ismerhetik meg a gyűjteményi raktárban rejlő páratlan műtárgyakat.


A Néprajzi Múzeum legkorábbi, már megalakulása előtt három évtizeddel létrejött gyűjteményét Reguly Antalnak az 1840-es évek elején az oroszországi rokonnépek körében gyűjtött tárgyai képezik. A nyelvi és kulturális értelemben rokonnak tekintett ázsiai népek körében végzett gyűjtések a későbbiekben is jelentős szerepet játszották a múzeum tevékenységében – az elmúlt évtizedek során közel kétezer onnan származó tárgyat halmozott fel a múzeum –, és szorosan kapcsolódtak az őshazakereső expedíciókhoz.


Az előadások keretében a résztvevők megtekinthetik az erről a vidékről a Néprajzi Múzeumba került tárgyakat, megismerhetik a 19. századi őshazakereső expedíciók történetét, csakúgy mint a későbbi időkben a múzeum munkatársai által Szibériában végzett kutatásokat, Diószegi Vilmos sámánizmussal kapcsolatos, vagy az előadó, Kerezsi Ágnes rokonnépek körében végzett kutatásait.


Tágabbra nyitva a nézőpontot külön előadás foglalkozik azzal a meglepően gyorsan lezajló folyamattal, ahogy Oroszország a 16. század közepétől szinte észrevétlenül elfoglalta és gyarmatosította az Uráltól keletre eső hatalmas területet. Ez a hódítás ugyanakkor ablakot nyitott a szibériai népek történetének, életmódjának, anyagi és szellemi kultúrájának a 18. században kezdődő megismeréséhez. Mindez ugyancsak témáját képezi előadássorozatnak, mint ahogy az is, hogy mi a mai aktuális helyzet, és vajon mit hozhat a jövő. Nem tanulság nélkül való megismerni azt, ahogy az olaj- és gázkitermelés alapjaiban változatta meg az ott élő népek életét, szokásait. Ezek a változások visszafordíthatatlan folyamatokat indítottak el, amelyek alapjaiban fenyegetik az ott élő kis népek fennmaradását.


A sorozat előadója: Kerezsi Ágnes, az Európa-gyűjtemény muzeológusa

Az előadássorozat programja és információ a Néprajzi Múzeum honlapján

Az előadások látogatása alkalmanként 800 Ft. Lehetőség van hat alkalomra szóló kedvezményes bérlet megvásárlására, amely 4000 Ft.

Az előadások szerdánként 17.30-kor kezdődnek a Néprajzi Múzeum 1. emeleti 105. számú könyvtártermében.

Regisztráció és az előadásokkal, szakmai kérdésekkel kapcsolatos információ:
Gyarmati János 473-2459, 20-385-7377,
gyarmati@neprajz.hu