XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
tanchaz_napja

Szóljon ez a nap néptáncról, népzenéről mindenkinek!
Liszt Ferenc tér, 2013. május 4.



2012. május 6-án éppen 40 éve volt, hogy megtartották a budapesti Liszt Ferenc téren az első táncházat, ennek apropóján a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület egész napos szabadtéri rendezvényt szervezett, amelynek sikerén felbuzdulva idén is hívunk és várunk mindenkit a Táncház napjára! A központi rendezvényt most is a Liszt Ferenc téren szervezzük: ingyenes programokkal, tánc- és énektanítással, kézműves foglalkozással, gyerekjátszóházzal, fogyatékkal élőknek szóló foglalkozásokkal várunk mindenkit. Április 28-tól pedig könyvelhagyó játékot hirdetünk.

Május 4-én 10 és 19 óra között a Liszt Ferenc téren ének- és tánctanítással, gyerek táncházzal, játszóházzal, mesemondással (15 és 17 óra között az Írók boltja galériáján), kézműves foglalkozásokkal vár mindenkit az idén másodszor megrendezendő Táncház Napján a Hagyományok Háza Baráti Köre és a Táncház Egyesület. Tavaly, az első táncház helyszínén a 40. évfordulóra emlékezve az egész családnak szóló programok megszervezése mellett emléktáblát is avattak, amelyet idén is megkoszorúznak. Az egész napos ünneplésen 2012-ben megjelent az első táncház több neves résztvevője, így többek között Novák Ferenc, Timár Sándor, Halmos Béla, Sebő Ferenc, Éri Péter, Korniss Péter, Lelkes Lajos, Stoller Antal. A tervek szerint a Liszt Ferenc téri forgatag idei, sokszínű programkínálatában a népszerű tájegységek muzsikái mellett megjelennek többek között balkáni, cigány, erdélyi zenék, táncok is, a műsorvezető pedig Agócs Gergely és Novák Péter lesz. Este hét órától stílusosan táncházzal folytatódik a program, amelynek helyszínére közösen vonulnak át az érdeklődők a térről. Ebben az évben már nemcsak a fővárosiak ünnepelhetik a Táncház Napját, hiszen a központi rendezvény mellett országszerte több helyszínen (a tervek szerint 10-12 vidéki településen), sőt, határon túli városokban is szerveznek népzenei, néptáncos programokat. Május 4. előtt, a tavalyi évhez hasonlóan idén is flashmobok hívják fel a figyelmet a Táncház Napjára: utcákon, tereken és más, szokatlan helyszíneken perdülnek hirtelen tánca, fakadnak dalra a járókelők határainkon innen és túl (Erdélyben és a Vajdaságban már biztosan számíthatunk ilyen „spontán” megmozdulásokra, és reményeink szerint idén is csatlakoznak hozzánk az Egyesült Államokban is). Szóljon ez a nap néptáncról, népzenéről mindenkinek!
A részletes program a Hagyományok Háza
oldalán található.

Újdonságként a Táncház napja rendezvényhez kapcsolódva Elveszített és megtalált hagyomány címmel könyvelhagyó hetet szervezünk 2013. április 28. és 2013. május 4. között.
A Veszíts el egy könyvet! játék 2008-ban indult magyarországi útjára. A játékban magánszemélyek és intézmények veszítenek el könyveket azzal a céllal, hogy továbbadják a számukra fontos műveket, s nem utolsó sorban olvasásra buzdítsanak. A megtalálónak nincs más dolga, mint elolvasni s újra elveszíteni a könyvet, mely szerencsés esetben újra lelkes olvasóra talál, aki szintén elveszíti valahol... Ehhez a játékhoz csatlakozik a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület és a Hagyományok Háza Martin Médiatára.
A Táncház napja rendezvényen, valamint az azt megelőző héten olyan, a táncházmozgalommal és néphagyományainkkal kapcsolatos könyveket veszítünk el, amelyek elolvasása révén a szerencsés megtaláló újra felfedezheti hagyományaink egy szeletét, s azt újra elveszítve tovább is adja azt. Ezt fejezi ki jelmondatunk is: Elveszített és megtalált hagyomány.
A játék időtartama és helyszínei:

2013. április 28., Budapest
Ezen a napon mutatja be a Hagyományok Háza új műsorát a MüPa színpadán. Lehetséges, hogy a Szarvasének című produkció bemutatóján a szemfülesek kincsekre lelnek...

2013. május 4., a Táncház Napja
A játék zárónapján a budapesti és vidéki programok helyszínén nagy eséllyel lehet találni értékes könyveket, kiadványokat...

A további helyszíneket pontosan nem áruljuk el, egy biztos, hogy kapcsolódnak a (nép)tánchoz, a táncházhoz, a hagyományőrzéshez...

Mi a teendőd?

1. Járj nyitott szemmel...
… hiszen április 28. és május 4. között bárhol megtalálhatod a könyveket: táncházakban, folkkocsmákban, hangversenyteremben, művelődési házban vagy könyvtárban, a fővárosban és vidéken... Elveszített könyveink listáját a
www.konyvtar.hu oldalon találod meg, s itt nyomon is követheted útjukat. Felhasználónevünk: Hagyományok Háza.

2. Ha megtaláltad a könyvet...
… akkor találsz benne egy üdvözlő szöveget és egy 3x3 jegyű azonosítót. Innen tudod, hogy „hagyományra találtál” és részese lehetsz a játéknak.

3. Ha nem akarsz részt venni a játékban (azért reméljük, hogy igen)...
… ne rontsd el mások játékát, hagyd, hogy más találja meg a könyvet!

4. Ha részt akarsz venni a játékban...
… regisztrálj a Könyvtárportálon –
www.konyvtar.hu!
Bejelentkezés után a
http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon keress rá a megtalált könyvre, s ha megvan a könyvlistában, kattints a mellette lévő gombra és kövesd az utasításokat!

5. Olvasd el a könyvet, és veszítsd el újra...
… Töltsd ki a portál Elvesztem adatlapját és kövesd nyomon a könyv útját. Kérésünk: az adatlap Megjegyzés rovatába írd be: Elveszített és megtalált hagyomány.