XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
rabakozi

Szili Hagyományőrző Lakodalom
Fonó, 2014. június 11.



A 18 éve működő szerdai Fonó táncház utolsó táncanyaga ebben az évadban a Rábaköz volt. A hagyományok szerint ezt a tananyagot is bállal ünnepli a ház, amelyre az országban egyedülálló módon minden alkalommal falusi hagyományőrzőket hívnak vendégül. Ezen az estén mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen egy igazi rábaközi lakodalom!
A Rába és Duna folyók által határolt néprajzi tájegység a Rábaköz, mely a Nyugat-Dunántúl folklórjában üde színfoltot képvisel. Lajtha László és Rajeczky Benjamin
népzekutatók gazdag dallamanyagot rögzítettek erről a vidékről, melyben megtalálhatók az egészen középkorig visszavezethető dallamok is. A kiváló énekesek, dudások mellett hagyományos vonós cigánybandák szolgáltatták a muzsikát a bálakhoz, búcsúkhoz és az emberélet különböző eseményeihez. Bár ez a terület polgárosodott legkorábban és vette át a nyugatról érkező szokásokat, mégis a mai napig sikerült megőríznie hagyományait mind zenében, táncban és
viseletében.
A ma is aktívan működő hagyományőrző néptáncegyüttesek, mint pl. a szanyi Bokréta Hagyományőrző Együttes az 1930-as években kezdődő „Gyöngyösbokréta” mozgalomnak is köszönhetik fennmaradásukat, mely ezen a vidéken igen jelentősen hozzájárult a folklórkincsek megőrzéséhez és továbbörökítéséhez. Így van szerencsénk hallani olyan „adatközlő” zenészeket, mint Greznár Zoltán és zenekara, akik generációról generációra adták tovább a muzsikálás tudományát biztosították a zenei kíséretét a szili, szanyi, kapuvári, vitnyédi és még több rábaközi falu hagyományőrző együttesének.

18:30: Kezdő és haladó tánctanítás
20:00: Táncház
21.00 Szili Hagyományőrző Lakodalmas

Ezen az estén mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen egy igazi rábaközi lakodalom. Mi hozunk nektek menyasszonyt, vőlegényt, muzsikusokat, ti pedig lesztek a násznép! Két kiváló zenekar muzsikál, a fent említett Greznár Zoltán és bandája, akik Győrből érkeznek,valamint Németh Dénes és zenekara, akik a fiatal népzenész generáció egyik kiváló formációja.

A gálaműsort követően ételkóstoló: hagyományos rábaközi perec

Házigazda: Kocsis Enikő és Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas táncművészek)
Haladó csoport : Kocsis Enikő - Fitos Dezső
Kezdő csoport: Armstrong Laura és Hajdú Flórián

Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

Jegyár: 1000 Ft

Bővebb információ: