XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
dezsohazi_tamas

Dezsőházi Tamás nyerte az Anna-bál Prímásversenyét



Július 22-én és 23-án nagy érdeklődés mellett lezajlott az idén második alkalommal meghirdetett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvénye. Tavaly népies műzenét játszó hegedűsök jelentkezését várták, míg idén hagyományos magyar népzenészek számára hirdették meg a versenyt. A megmérettetésre a szakma legjobbjai adták be jelentkezésüket a Kárpát-medencéből. A verseny egy millió forintos fődíját Dezsőházi Tamás debreceni prímás nyerte.


A Hagyományok Háza, a Balatonfüredi Önkormányzat és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett versenyre tizenketten jutottak be. A balatonfüredi Kisfaludy Galériában július 22-én Felső-Tisza-vidéki vagy kalotaszegi magyar népzenéből választott kötelező darabot, július 23-án szabadon választott versenyszámot adtak elő a versenyzők. A prímásokat a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara kísérte.


A két napos verseny zsűrijének tagjai a magyar népzenei mozgalom elismert szakemberei: Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Gombai Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűtanára, Lakatos Róbert, a Művészetek Magistere, a kassai Thália Színház zenei vezetője és Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása voltak. A kiemelten magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a hangszeres tudás, a hagyományhűség és a művészi előadásmód mellett hangsúlyosan szerepelt a zenekart összefogó és vezető szerep, a „prímásság”, valamint az, hogy ki mennyire vállalja fel saját művészi megoldásait, mennyire mer önmaga lenni.


A Prímásverseny egy millió forint értékű fődíját a debreceni Dezsőházi Tamás nyerte, az 500 ezer forintos második díjat Hegedűs Máté kecskeméti prímásnak ítélte a szakmai zsűri, a maklári Kovács Márton Bence a harmadik helyezettnek járó 300 ezer forintos díjat kapta. A Hagyományok Háza két, nettó 100 ezer forintos különdíját a két megosztott negyedik helyezettnek, Gelencsér Jánosnak és Maruzsenszki Andornak ítélte a zsűri. A Hagyományok Háza másik két különdíját, az Új Pátria ötven lemezes CD-sorozatot a vajdasági Cseszák Zsombor és a levéli Radák Márton kapta. Puskó Márton felvidéki prímás Lakatos Róbert különdíját, a Rendhagyó Prímástalálkozón való fellépést nyerte.
Az első helyezett Dezsőházi Tamás elnyerte az Anna-bál prímása címet és fellép a 190. balatonfüredi Anna-bálon is.