XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
duda_tekero

A Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar
25 éves jubileumi koncertje
Hagyományok Háza, 2014. november 14. 19.00 óra



A MAGYAR TEKERŐZENEKARRÓL:
1989 Karácsony havában született a magyar népzene egyik legérdekesebb alkotóműhelye, ha úgy tetszik: fesztiválzenekara - a Magyar Tekerőzenekar. Az alapítók, Bartha Zoltán Ágoston, Havasréti Pál és Szerényi Béla azért is döntöttek az együttes megalakításáról, mert éppen abban az évben hunyt el a tekerőzene utolsó nagy hagyományőrzője, mesterünk, Bársony Mihály. Az időközben egyre több tagot számláló zenekar közösen fáradozik azon, hogy a tekerő évezredes kultúrája ne vesszen el nyomtalanul Magyarországon, s az elsősorban Dél-Alföldön honos hagyomány minél ismertebb és elismertebb legyen. Felhasználjuk hangszerünk példaértékű, ezeréves európai tradícióit, s ebben a parasztzene mellett az egyházzenei hagyományok, az udvari zenék, a klasszikus zeneművek és a vitézi énekek egyaránt ihletőink. Az önálló koncertek, a hazai és külföldi szereplések eredményeit időről-időre új és új hanglemezeken rögzítjük.

A MAGYAR DUDZENEKARRÓL:
A 70-es évek elején elindult népzenei mozgalom szólistáiból és élvonalbeli tagjaiból verbuválódtak a Magyar Dudazenekar alapítói. Közülük azóta többen elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1977-ben a III. Kerületi Zeneiskolában Béres János felkérésére létrehozták ifj. Csoóri Sándor vezetésével a dudatanszéket, s azóta folyamatos az utánpótlás képzése, s így gyarapodott a közös fellépéseik száma is. 1979-ben a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házában először mutatkozott be a magyar dudások legifjabb generációja. A zenekar konkrétan 1989 januárjában alakult meg. Az alapító tizenhárom zenész már az első évben TV-, rádiófelvételeket készített, minden neves népzenei eseményre meghívót kapott, külföldi fesztiválokon, jótékonysági koncerteken szereztek méltó elismeréseket. Ettől kezdve felgyorsultak az események, fiatal hangszerkészítő mesterek tanulták meg a duda készítés csínját-bínját, nyaranta dudás táborokat szerveztek, adatközlő idős pásztorokkal közösen járták az ifjúsági klubokat és számtalan meghívásnak tettek eleget bel- és külföldön egyaránt.
Öröm számunkra, hogy 25 éves jubileumi koncertünkön megmutathatjuk a magyar duda ősiségét és páratlanságát, nem titkolva szándékunkat, hogy Magyarország büszke lehessen egy ilyen hungarikumra.

A koncert után dudás és tekerős padkaporos mulatság lesz.

További részletek, jegyvásárlás: