horpacsik

Fonó, 2015. december 5.




A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterség körüli temérdek teendőt. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre bennük.

A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtuk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek.

Programunk során a Hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörkölt készítését is bemutatjuk, aki jól viselkedik, meg is ízlelheti. A Karcagi Birkafőző Fesztiválon évek óta az első helyet elnyerő Csontos György juhász és fiai készítik ezt a pompás étket, ősi hagyomány szerint a fejet is belefőzve. Énektanulás és tánctanulás, beszélgetések, mesterség bemutató – ezen belül kolomphangolás, bőrkészítés, kampókészítés. Az estet gálaműsor zárja. Itt felvonultatjuk a legjobb énekes, tárogatós pásztorok mellett a színpadi táncvilág legjobb táncosait, az akik kiemelkedőek a pásztortáncok, kivált a botoló előadásában. A talpalávalót nekik szolgáltatja a Tükrös együttes méltán híres prímása, Halmos Attila ’Csiga’, és kiváló kísérete, Mester László ’Pintyő’ kontrán, és Szabó Csobán Gergő ’Bakter’ bőgőn, Zimber Ferenc cimbalmon. És Papp László szűrszabó, aki legjobb ismerője a pásztorénekeknek. Egy gyönyörű színpadi produkció, amelyben ennek a legendás, letűnő félben lévő móriczi világnak a legendás alakjai, a szilajságuk, ugyanakkor a méltóságuk mutatkozik meg, ezáltal a magyar kultúra színe-java, esszenciája.


Meghívott pásztorok:
Árvai Sándor – juhász
Csontos György – juhász, ének, birkafőzés
’Csinos’ Molnár Imre – gulyás, ének, tánc (Hortobágy)
Németi János juhász – ének (Balmazújváros)
Kordás János – ének (Balmazújváros)
Dobcsák Béla és János – klarinét, tárogató, ének (Bodrogszentes)
Kerekes József – tárogató (Karcag)
Bastyúr István – gulyás, ének (Szilice)

Közreműködnek:
Lajkó Levente ’Lecsó’, Kádár Ignác ’Náci’, Kovács Norbert ’Cimbi’, Siska Tibor, Végső Miklós – tánc, valamint a Nagykun Táncegyüttes Kamara, Papp László- ének, Agócs Gergely- tárogató, Dóra Áron- furulya, beszélgetés valamint a gyerek Pávából ismert Herdon fivérek

16.00 Hangolódás és birkafőzés Csontos György juhásszal és a zenekarral
17.00 mesterségbemutató és beszélgetés a pásztorokkal
18.00 énektanítás Árvai Sándor juhásszal, Papp László vezetésével
19.00 Felső Tisza-vidéki táncokat tanít Kádár Ignác
20.30 gálaműsor pásztorokkal, Lajkó Levente 'Lecsó'-val, Kovács Norbert 'Cimbi'-vel, Kádár Ignác 'Náci'-val, Végső Miklóssal.
Muzsikálnak: Halmos Attila 'Csiga', Mester László 'Pintyő', Szabó Csobán Gergő 'Bakter'

Bővebb információ: