XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
tata_es_juhasz_zsolt

Novák Ferenc Tata és Juhász Zsolt
Hagyományok Háza, 2015. március 21.



A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba.
Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó emblematikus koreográfiái jelennek meg, amelyek az adott kor mindenféle társadalmi, kulturális vagy akár politikai befolyásolása ellenére is örökérvényűvé váltak. Az est második részében egy még aktívan alkotó koreográfus műveit mutatjuk be, reményeink szerint meggyőzően érzékeltetve ezáltal a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat. A múlt és a jelen „megidézésében” a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek közreműködésére is számítunk. A koreográfiák bemutatása után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre.

Novák Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész Nagyenyeden született 1931-ben, örmény-magyar család sarjaként. Első ko­reográfiáját a honvédségnél készítette, ahol a Bihari együttes gondolata is megszületett, amit 1954-ben három katonatársával meg is alapított. Közel négy évtizedig dolgozott a Honvéd Együttes művészeti vezetőjeként, koreografált az amszterdami Nemzetközi Táncszínházban és volt művészeti vezetője a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválnak is.


Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas táncos, koreográfus 1967-ben született Szegeden. A Tömörkény Szakközépiskola szobrász szaka és a Szeged Táncegyüttes után következett Budapest és a BM Duna Művészegyütte­se, amelynek 2007 óta művészeti vezetője. Ars poeticája a magyar néptánc hagyo­mányainak hiteles ápolása, annak művészi színvonalú színpadra vitele mellett a magyar néptánc csodálatos és sokszínű formakincsét felhasználó kortárs mozgásszínházi technikák ötvözetével korszerű táncszínházi produkciók létrehozása.



Közreműködő együttesek: Duna Művészegyüttes, Bihari János Táncegyüttes


Táncszakértő és előadó: Péter Márta

Bővebb információ: