XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
fe_fono

Ovidiu Barteş, Urszuly Kálmán és a Hungarian FolkEmbassy
Közreműködik: Hetényi Milán
Fonó, 2015. március 20.


Igazi zenei unikumot mutat be a Fonó március 20-án: Ovidiu Barteş, egyedülálló román hegedűs, aki a népzenét komolyzenészekre jellemző kristálytiszta hegedűjátékkal szólaltatja meg. Eddig még soha nem lépett fel Magyarországon; megtiszteltetés a Fonó számára, hogy elsőként a mi színpadunkon
hallhatja a hazai közönség a FolkEmbassyvel és Urszuly Kálmán kolozsvári muzsikussal együtt.

„Az én igazi vezéreszmém, amelynek, mióta csak, mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré válásának eszméje (...) . Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab, vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!” (Bartók Béla)

Ovidiu Barteş végletekig kifinomult technikával játszik erdélyi népzenét. Egyedülálló, ahogy a népzenei ízt komolyzenészekre jellemző kristálytiszta hegedűjátékkal szólaltatja meg. Barteş zenéjét Soós András, a FolkEmbassy prímása és művészeti vezetője gyermekkora óta figyelemmel kíséri, nagy öröm számunkra, hogy vállalta a közös muzsikálást. A koncerttel egyrészt a bartóki gondolat jegyében szeretnénk zenei kapcsolódásokat felmutatni a román és a magyar nép kultúrája között. Olyanokat, amelyek művészi kifinomultsága ékes bizonyítéka annak, hogy a két nemzet együttműködésében milyen lehetőségek rejlenek. Másfelől pedig az erdélyi népzenének egy újabb szeletével szeretnénk megismertetni a budapesti közönséget. A román "folk" sokkal nehezebben határolható körül, mint a magyar táncházmozgalommal kapcsolatba hozható magyar megfelelője.
Erről is beszélni fog Boros Lóránd, etnológus, a Kertem-FolkEmbassy szabadegyetem különkiadásának keretében (19.00 óra, a koncert előtt a Fonó Nagytermében). Barteş maga is ír és hangszerel népzenei ihletésű komolyzenét, most azonban elsősorban olyan dallamokat mutat be, amelyeket mi is ismerhetünk egy-egy mezőségi, szamosmenti vagy kalotaszegi gyűjtésről. A FolkEmbassy tagjai kísérik a kolozsvári Urszuly Kálmánnal kiegészülve. De emellett játszunk saját – a mottónk „believe in the authentic – hiszünk az autentikus népzenében” jegyében megszületett – összeállításokat is Bonchidáról és Kalotaszegről, többek között Fehér László balladáját.

A másfél órás kétrészes koncertet táncház követi, házigazda: Hajdú Flórián

További információk:

Az esemény Facebook linkje:
Ovidiu Barteş: