XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 

radzsasztan_hh

Ábrahám Judit: Radzsasztán útjain
Hagyományok Háza, 2015. március 20.


Az indiai cigány (kálbéliya) és langa közösségek hagyományaiból
Hagyományok Háza, Muharay Elemér terem, 2015. március 20., 15 óra

Az indiai Musafir együttes nevét, a Lacho Drom és a Gypsy Caravan filmet talán nem kell bemutatni: a közreműködő művészek zenész-táncos előadásaikkal bejárták a világ számos országát, Japántól Amerikáig, Magyarországon is többször megfordultak. A fellépők nagy többsége a Thar sivatag rejtett kis faluiból származik. Különös, távoli világukat fotó-, videó-, valamint hagyományos táncbemutatóval idézzük meg. Egy est erejéig utazzunk együtt virtuálisan Radzsasztán útjain!

A langa és kálbéliya közösségekről:
India északnyugati részén, a Thar sivatag Pakisztánhoz közel eső területén (Jodhpur, Baarmer vidéke) található a falu, ahol a langa zenészek laknak. Ez a közösség a radzsasztáni népzene egyik leghitelesebb és leghíresebb képviselője. Zenéjük mind a mai napig mentes idegen hatástól, napjainkig őrzik Radzsasztán ősrégi zenéjének jellegzetességeit, hagyományos zenei kultúráját. A közösség tagjai csak zenével foglalkoznak, kirívóan magas szintű zenei technikával rendelkeznek, tekervényes dallamaikat énekes, illetve hangszeres előadásban mutatják be. A dallamokhoz pörgő ritmusú kiséret társul. Lenyűgöző zenei előadásmódjukkal Radzsasztán, és egész India szerte ismertek, valamint külföldi országokban is egyre népszerűbbek lettek.
A zenei előadásokat táncos bemutató színesíti, helyenként lassú, de többnyire gyors ritmusú tánccal. A táncos előadóművészek külön társadalmi réteghez, nevezetesen a kálbéliya, azaz a radzsasztáni cigány kaszthoz tartoznak, akik nem is oly régen váltottak a vándorló életmódról. Hagyományos táncrepertoárjukban királyi, udvari tánc, templomi tánc, falusi korsós tánc, valamint a gyors ritmusú kálbéliya (cigány) tánc szerepel.

Ábrahám Judit 2009 óta jár rendszeresen Indiába táncot tanulni, fellépni, gyűjteni. Népzenei gyűjtést főképp a langa es kálbéliya zenész közösségek körében folytat,
a bemutató válogatás 6 év anyagából.

A belépés díjtalan.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebb információ: