Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Gy. Kamarás Katalin fazekas-keramikus kiállítása
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2016. június 24. – augusztus 6.

cserepmesek copy

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját a kiállítás megnyitóünnepségére 2016. június 24-én 14 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

A kiállítást megnyitja: Dr. Andrásfalvy Bertalan professor emeritus
Közreműködik: Bognár Szilvia népdalénekes és Erdélyi György előadóművész

A kiállítás megtekinthető 2016. augusztus 6-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Gy. Kamarás Katalin a népművészet mestere kiállítása 2016. június 24-én nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A művészetek már gyermekkorában is érdekelték, rajzolt, festett, foglalkozott fazekassággal. Kerámiaműhelyét lakásukban alakította ki, miközben reklámpropagandista és alkalmazott grafikai szaktanfolyamot végzett, dekoratőrként dolgozott. Munkája mellett folyamatosan készített kerámiákat, első önálló kiállítása 1968-ban volt. Ettől kezdve folyamatosan állít ki, és sikeresen pályázik az országos pályázatokon. Munkáiban a népművészetet, mint tárgyi anyanyelvet használja önálló terveihez, a különböző mesterségek motívumkincsét alkalmazza a fazekasság formanyelvén. Nem hagyományos népművészeti fazekas munkákat készít hanem önálló figurális formanyelvet hoz létre. Az általa készített Apostol sorozatot a Művelődési Minisztérium II. János Pál számára vásárolta meg, ennek révén lehetett vendége és kiállítója a pompei Nemzetközi Egyházművészeti Kiállításnak. 1978-ban elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1984-ben Népi Iparművész címet kapott. 1993-ban a népi fazekasság formanyelvének, kiemelkedő munkásságának elismeréseként Népművészet Mestere címet kapott.
Mostani kiállításán elsősorban az utóbbi idők alkotásaiból láthatunk néhányat: a magyar népmesék ihlette mesesorozatokat, figurális tárgyakat, illetve a figurákkal összeszövött használati tárgyakat, faliképeket, Madonnát, betlehemet.

Bővebb információ: