Hagyományok Háza, Színházterem
2016. szeptember 11., 19 óra
Foltin Jolán: Táncra ítélem magamat
„Több mint öt évtized a néptánc bűvöletében! Hogyan is írhatnék néhány mondatban az eltelt időről?
A meghatározó Bihari együttesi évekről, mestereimről, Györgyfalvai Katalinról, Szigeti Károlyról, Novák Ferencről, máig tartó ifjúkori barátságokról, örömökről, bánatokról, szerelmekről, három csodás gyermekről és még több százról, tanítványaimról nem tudok meghatottság nélkül szólni.
Csak annyit mondhatok, nem bántam meg, hogy táncra ítéltem magamat!"

„duhogjon a kosfejű bőr
táncra ítélem magamat
ej ki bánja ha egyedül
taposom a veres havat
hogy a szívem múlatása
csak a csizmám dobogása
csak a csizmám dobogása
csak a szoknya zuhogása…”
Kiss Anna Táncnóta verséből
Foltin Jolán Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus, a Nemzet Művésze.

fokuszban foltin mihalyi copyFotó: Korniss Péter és Bege Nóra

Mihályi Gábor
A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjeként nagy elődei művészetének, Rábai Miklós és Timár Sándor méltó utóda. Komplex „színházcsináló”, hiszen darabjaiban a hagyományos néptánc, népzene, kortárs zene, a korszerű szcenikai eszközök és a mai dramaturgia együtt hoznak létre közösségi, de személyes azonosulásra alkalmas, univerzális értékeket képviselő kortárs színházat.
Tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, országos továbbképzéseket, előadásokat vezet, gyűjtőutakat, gyűjtéseket szervez, kurzusokat tartott és tart az Egyesült Államokban és Kanadában. Jelenleg is számos szakmai fórum résztvevője, zsűrizik versenyeken, fesztiválokon. 1992-ben tanári, 2007-ben koreográfusi diplomát szerzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán. A Nemzeti Kultúráért Egyesület néptánc szekciójának vezetője, az Emmi Táncművészeti Bizottságának tagja és a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke.
Díjai: Harangozó Gyula-díj (1996), Az évad legjobb alkotója díj (2000, 2009, 2013), EuróPAS Magyar Táncdíj (2007), Imre Zoltán-díj (2011), Sipos Orbán-díj (2013).
 
Közreműködik:
Magyar Állami Népi Együttes
Bihari János Táncegyüttes
Béres Anikó, Juhász Zoltán, Rémi Tünde, Tóth Ildikó
 
Táncszakértő és előadó: Novák Eszter

Bővebb információ: