XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
2016. november 12-13.
Ínycsiklandó falatokkal, zamatos újborokkal, örömteli társas tevékenységekkel, harsány mulatozással búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén november 12-én és 13-án. A Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett, több ezer embert megmozgató rendezvényére az idén immár tizennegyedik alkalommal kerül sor.

marton nap 2016

Az éves gazdasági, szántóföldi teendőket november 11., azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő vidám munka a házakban. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!
A kétnapos Szent Márton Újborfesztivál és Libator gondoskodik arról, hogy látogatói elkerüljék ezt a fenyegetést: a Jászárokszállási Fogadóban ínycsiklandó libaétkeket tálalnak, az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban tíz családi pincészet kínálja kézműves újborait.  Miközben a minőségi nedűk kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők: A literatúrát kedvelő felnőtteket irodalmi borkóstoló, a gyerekeket irodalmi szörpkóstoló várja. Aki őszi csemegékre vágyik, az majszolgathat illatos sült gesztenyét, tököt, sült almát vagy fogyaszthat kürtőskalácsot, kenyérlángost a forró tea és a forralt bor mellé. Aki ezek után még mindig fázik, az élő népzenés táncházban melegedhet ki.
A méltán híres Lajta néptáncegyüttes tagjai is táncba invitálják a látogatókat Márton-napi búcsújukon, és nem marad el a közös lovaskocsi-díszítés és a látványos lovaskocsis felvonulás sem, és érdemes részt venni az együttes mulatságos legényavatásán is.
A tollfosztóban a látogatók a finom meleget árasztó kemencék és kályhák mellett bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, és részük lehet a szántóföldi munkák lezárulását követő kedélyes hangulatban. Miközben jár a kezük, a Hagyományőrző Óvónők a nyelvüket sem pihentetik, hanem kacagtató történetekkel, tréfás dalokkal szórakoztatják a munkálkodókat.

A gyermekek az őszhöz és a libához illeszkedő kézműves foglalkozásokon élhetik ki alkotóvágyukat, így sorra készülnek majd a két nap során textillibák, a kedves gesztenyebábok, a Márton-napi lámpások.

A programot mindkét este fergeteges őszbúcsúztató koncert és magával sodró tánc zárja.

Részletes program: