XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2016. december 9.
Két zseniális zenekar egy este.
Dresch Mihály neve immár legenda. Nem is csoda, hiszen a szaxofonos tökéletesen sajátos zenei világot alakított ki a két műfaj ötvözésével.
A nemzetközileg is ismert fúvós ezúttal új vonós quartettjével; ifj. Csoóri Sándor hegedűs, Brasnyó Antal brácsás és Bognár András nagybőgős társaságában zenél.
A Dresch életmű egy új arca a vonós quartet, ahol a fiatal - az új nemzedék - legegyedibb, virtuóz és a népzenét elemeiben ismerő zenészek a társak, akikkel folyamatosan változtatja, tágítja a műfaj határait. A muzsika pedig itt is úgy szól, úgy karcol, ahogy azt már megszokhattuk; egyedien, mesterien, a két műfaj határán lavírozva.

dresch vonos

„Mi megörököltük ezt a zenei anyanyelvet a családtól, mondhatnánk azt is, hogy beleszülettünk, hiszen a Vujicsics együtteshez fűződő szoros szálak jelölték ki számunkra az utat, de mindenki életében eljön az idő, amikor erről a kijelölt útról a saját ösvényére lép. A Söndörgőben mind az ötünk zenei gondolkodásmódja érvényesül. Az eredeti népzenéből azokat az elemeket emeljük ki, amelyek a mai fülnek modernnek hatnak, ezt fogalmazzák meg többen úgy, hogy »világzenésedünk«.” – Eredics Áron (MNO)

sondorgo

Bővebb információ: