MOM Kulturális Központ, 2016. december 9.
A Magyar Állami Népi Együttes 65. jubileuma alkalmából közös ünneplésre vendégségbe hívja a magyar táncvilág kimagasló együtteseit.
A Vendégségben sorozat estjeinek egyik félidejében a Magyar Állami Népi Együttes emblematikus műsoraiból láthat részleteket a közönség, a másikban pedig vendégeink egy-egy kiemelkedő darabja látható.

mane bozsik yvette

MŰSOR:

Magyar Állami Népi Együttes: FÖLDÖN APÁM FIA VOLNÉK
Nemzeti kultúránk egyik fundamentuma táncbéli anyanyelvünk, a néptánc. A néptáncot létrehozó, éltető hagyományos közösségek, életforma, szokásrend felbomlottak, megszűntek, ezért új közösségek vették át az őrző feladatát.
A Magyar Állami Népi Együttes Földön apám fia volnék című műsorában az autentikus formákat (táncokat, zenéket) megtartja, de nem pusztán reprodukálja, hanem új funkcióba (színpadra) helyezi, ezáltal új jelentéssel tölti meg, mondanivalójával aktualizálja a nyelvet.
Azt üzeni, hogy bár homogenizálódó és felszínes "világkultúrával" körülvéve élünk, van saját és sajátos kultúránk. Felmutatja folyamatosságát, fontosságát, azt a kultúrát, amely emberi létezésünk alapszükséglete, nemzeti önazonosságunk egyik forrása.
Szólót énekel: Kubinyi Júlia mv.

Bozsik Yvette Társulat: TAVASZI ÁLDOZAT
A Le Sacre du printemps 1913-as bemutatójának századik évfordulójára készült a Bozsik Yvette Társulat 1999-ben bemutatott Tavaszi áldozatának felújított változata, megújult jelmezekkel, szcenikával, és koreográfiával, a Nemzeti Táncszínház felkérésére.
Igor Stravinsky orosz korszakából való zenék közül a Tavaszi áldozat ősi rítusokat idéz fel, brutális barbarizmusával katasztrófákat jósol. Az eredeti koreográfia kiindulópontja a legendás Nizsinszkij és Nizsinszka darab orosz rituális világa, ezt ötvözi a koreográfus saját stílusával és a mai kor érzésvilágával.
táncolják: Fülöp Tímea, Vati Tamás, Góbi Rita, Hasznos Dóra, Samantha Kettle, Krausz Alíz, Somorjai Judit, Szent-Ivány Kinga, Feledi János, Gombai Szabolcs, Kalmár Attila, Székely Szilveszter, Vida Gábor, Vislóczki Szabolcs
zene: Igor Stravinsky
tér, fény: Pető József
jelmez: Juristovszky Sosa
koreográfus-asszisztens: Krausz Alíz, Vislóczki Szabolcs
koreográfus: Bozsik Yvette

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: