XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a népi építészet emlékeit megörökítő rajzpályázatot hirdet Ahány ház, annyi szokás címmel óvodás, kisiskolás csoportoknak.

ahany haz

Időutazásra hívunk mindenkit a népi építészet gazdag, külső megjelenésében és belső térszerkezetének tájegységenként változó világába.

Az alábbi kifejezések: „vert fal, vályogfal, boronafalú ház, sövényfalú ház” talán többek számára ismerősek.

És azt vajon tudják-e a gyerekek, mik a leggyakoribb tetőformák? Hallottak-e már a nyeregtetőről, kontyolt tetőről, csonkakontyolt tetőről vagy a sátortetőről?

Tudják-e, mi mindenből lehetett tetőt készíteni? Láttak-e már szalma-, nád-, fazsindelyes vagy zsupp tetőt?

Az épületeken a parasztember több-kevesebb díszítést alkalmazott. De hogyan díszítette a ház utca felé néző homlokzatát? Faragással, festéssel vagy vakolatból készített oromzatot?

Mi az egysejtű, kétsejtű, háromsejtű ház?

Vajon hogyan élhettek benne? Egy mai család hogyan férne el benne?

A pályázat nagyszerű lehetőség, hogy gyerekek és segítőik utánanézzek, tanuljanak, saját településükön gyűjtsenek, vagy könyvtárakban albumokból tájékozódjanak és a fantáziájukat használva A4-es méretben mutassák be nekünk az általuk elképzelt parasztházat. Részletét vagy egészét, kívülről vagy belülről, lakóival vagy azok nélkül, magában vagy az utcában, stb. (A fenti felsorolás csak ötletül szolgál, semmiféle megkötés nincs.)

Az alkotások beküldési határideje: 2017. február 17.

A pályázat leírása és bővebb információ: