XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Várkert Bazár, 2017. április 2.
Tiszta természetességgel szólal meg a magyar és török hagyomány a Mesi Trió előadásában. A Junior Prima díjas, Guessous Majda Mária (Mesi) bátran kalandozik kultúrák között, igéző hangján keresztül megmutatkozik a dallamok közös gyökere és sajátos szépsége. Mesi Isztambulban sajátította el a török népzene alapjait, mestere Mercan Erzincan török énekes és saz művész volt. A Mesi Trióban Barvich Iván kavalon és tárogatón, Boros Gerzson Dávid ütőhangszereken kiséri a fiatal tehetséget. Átélt és kifinomult tolmácsolásban találkozhat a közönség a kodályi gondolat kortárs értelmezésével.
A Pont Fesztiválon Berta Alexandra, Junior Prima Díjas citerás, népdalénekes előadóművésszel kiegészülve lép színpadra a Guessous Mesi Trió.

pont guessous

A Huun-Huur-Tu a felkelő nap első és a lemenő nap utolsó sugarainak fényét jelenti a tuvaiak nyelvén. Az ősi torokéneklés (Xöömei) világhírű képviselői azért választották ezt a nevet, mert a füves pusztát beragyogó különböző fények a torokéneklés különböző módozataira emlékeztetik őket. Az egyedülálló énektechnika segítségével egy énekes akár 2-3 hangot is megszólaltathat egyszerre, együtt pedig döbbenetes hatású koncerteket adnak.
A tuvai torokénekesek a Pont Fesztivál második napján lépnek fel a Várkert Bazárban. A koncert facebook eseménye:

pont hun huur tu

A most születő Pont Fesztivál  a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Hangvető együttműködésében hozza el a világ csodáit a Várkert Bazárba. Célja a közös értékek és sokszínűség bemutatása, az UNESCO szellemi örökségein keresztül. A világ kultúráinak válogatott kincseit zenei programokkal és látványosságokkal mutatja be.

Délutáni programok minden korosztálynak:
- fejdísz és lovacska készítés
- ebru-festmény készítés
- jurtamese
- tárgykiállítások - kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegek, kalpagok, fotók, takarók, nyergek, szőttesek és viseletek
- sólyomreptetés
- iráni tojásfestés
- szőnyegcsomózás
- Novruz tavaszünnepi kóstolók
- torokének és élő xilofon workshop

Bővebb információ: