Zalaegerszeg, 2017. május 13-14.
A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Keresztury Dezső VMK – Gébárti Kézművesek Háza szervezésében, immáron 14. alkalommal kerül megrendezésre a Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál ezúttal új helyszínen, a Gébárti Szabadidőparkban és a Kézművesek Házában 2017. május 13-14. között. A Fazekas Fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek” állít emléket, akik egészen a XX. század elejéig a zalaegerszegi piacra szekerezték be portékáikat, ellátva az asszonynépet a nélkülözhetetlen cserépedényekkel. Mai utódaik, akik az ország különböző tájairól érkeznek, a Gébárti Kézművesek Házában olyan fazekas centrumban találkozhatnak, ahol 35 éve zajlik az új fazekas nemzedékek kinevelése, a hagyományok átadása és a mesterség képviselőinek összefogása.

A két napos fesztivál programját a kirakodó vásár mellett a fazekas mesterség fortélyait bemutató fazekas verseny, fazekas kiállítás, gyermek programok, jurta kiállítás, néptánc és népzenei programok teszik teljessé és feledhetetlenné.

A Fesztivál gondolatának elindítója, majd fővédnöke Németh János Kossuth és Munkácsy-díjas keramikus iparművész, a Nemzet Művésze, maga is fazekas-kályhakészítő dinasztia sarja. Mára már világhírűvé vált munkásságában a fazekas agyagformázás alap-elemeiből építkezik, megteremtve egy sajátos, múltból üzenő, de mai életünket szebbé tevő világot.  Zalaegerszeg kulturális életét gazdagította évtizedeken keresztül a Czúgh fazekas dinasztia. Czúgh János, Czúgh Dezső és Czúgh Miklós munkásságukkal sokat tettek a zalai, vasi fazekas hagyományok továbbéltetéséért. Különös aktualitás, hogy ez évben ünnepeljük Czúgh János születésének 100., Czúgh Miklós születésének 70. évfordulóját.

Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekas a Népművészet Mestere az őrségi – göcseji hagyományos edények készítésével a tájegység ismert „nevezetessége”. A 90-es években a zalaegerszegi Kézművesek Házában elindult fazekas képzésnek köszönhetően megye szerte újra sok fazekas őrzi a vidék hagyományait, élteti újra a mesterséget. Közülük Csuti Tibor, Barakonyi István országosan is hírnevet szerzett magának és Zalának, több tanítványuk is rendszeres résztvevője a fesztiválnak.

Zalaegerszeg a fesztivál otthont ad az ország különböző tájairól ideérkezett fazekasoknak és keramikusoknak, a város kulturális kisugárzásával élő fazekas kultúra segítője, megőrzője. Nagy öröm, hogy a hagyományokat őrző és megújító fazekasok tevékenységének köszönhetően a fesztivál alkalmával évente bemutatásra kerülnek Magyarország különböző tájegységeinek - Tiszafüred, Nádudvar, Őrség, Szekszárd, Barcaság, Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekas központok - gyönyörű edényei, és mai keramikus törekvései.

A Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál az elmúlt évek alatt az ország szakmai közönsége számára fontos találkozóvá vált, ahol elismert fazekasok mutatkoznak be termékeikkel, tudásukkal a fazekas versenyen, és részt vesznek a szakmai konferencián is.

Az idei konferencia szakmai témái:

Kósa Klára: Az alkotás mint örömforrás
Balla Gabriella: Iparművészet és kerámia
Csupor István: A 100 éve született Czúgh János, a 70 éve született Czúgh Miklós és Czúgh Dezső őrségi és zalai kerámiamegújító törekvései
Csuti Tibor: „Fazekas élet, a népi kerámián túl” – Technikai kalandozások
Turi András: Szigorodó követelmények az élelmiszerekkel érintkező kerámiákra

Helyszín: Gébárti Szabadidőpark és a Kézművesek Háza 

fazekas fesztival

A fesztivál programja:

május 13., szombat 10.00-18.30

10.00-18.30 Fazekas és keramikus kirakodóvásár, gyermekprogramok, jurtakiállítás, virágvásár, kaspókiállítás, cserép-főzőedény bemutató, tombola, népi ételek gasztronómiai kínálata

11.00-13.00 Fazekas verseny: Tüskevári vizeskorsó korongozása

13.00-14.00 Óbudai Duda Banda műsora

14.00 Ünnepélyes megnyitó

14.15-15.15 „Szép Zalában születtem” – A Zala Zenekar Lemezbemutató Koncertje; Vendég: Balogh Kálmán cimbalomművész

15.30-16.30  A Zalai Táncegyüttes műsora

Tombolasorsolás

17.00-18.00 A Zora Táncegyüttes (Mohács) műsora

május 14., vasárnap 10.00-18.30

10.00-18.30 Fazekas és keramikus kirakodóvásár, gyermekprogramok, jurtakiállítás, virágvásár, kaspókiállítás, tombola, népi ételek gasztronómiai kínálata

11.00-13.00 Fazekas verseny: Tál korongozása

14.00-15.00 A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Divatbemutatója – A hagyományos, színpompás sárközi viseletek, Göbölyös Márta és Somody Bea iparművészek, a sárközi hagyományokat újragondoló öltözeteinek divatbemutatója.

15.00 15.30 A Tarsoly Zenekar műsora

15.30-16.00 A fazekas verseny eredményhirdetése

16.00-17.00 A Bartina Néptáncegyüttes műsora

Tombolasorsolás

17.00-18.00 A Zala Gyöngye Táncegyüttes műsora

A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!