A legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére két díjat is alapítottak. Egy arra méltó fiatal prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek. Május 13-án, a Táncház Napja zárókoncertjén, a Zeneakadémián átadták a Halmos Béla-díjakat.

A Halmos Béla-vándordíjat az öt tagú kuratórium (Árendás Péter - LFZE Népzene tanszék, Liber Endre - Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna - Hagyományok Háza, Szűcs Sándor - Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, Virágvölgyi Márta - Táncház Egyesület) a jelöltek közül 2017-ben Nyitrai Tamásnak, a Magyar Állami Népi Együttes prímásának ítélte oda.

nyitrai tamas foto bege nora.jpeg copyNyitrai Tamás – fotó: Bege Nóra

Az elismerést olyan aktív, táncházakat muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel). A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. Az előző évi díjazott a gálán való fellépéssel búcsúzik a hangszertől. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására.

A Halmos Béla-emlékérmet a kuratórium (a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai - Lőrincz Beáta, Nagy János Nándor, Szitnyai Jenő, Varga Zoltán, Victor Máté, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója) 2017-ben dr. Simoncsics Jánosnak, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatójának ítélte.

simoncsics janosSimoncsics János

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.