Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Kiscsősz, 2017. július 16.
Nevezési határidő: 2017. július 10.
Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület meghirdeti az V. Pajta Szólótáncosa versenyt, amely a Dunántúlon megrendezett megyei és régiós szintű szólótáncversenyek díjazottjai számára nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. A versenyre tehát azok a táncosok jelentkezhetnek, akik a Mezőföld Virága, Bakony Virága, a soproni Regionális Gyermek Szólótánc Verseny, a tatai Szólótánc Versenyen, Győrben, Gyenesdiáson, vagy általunk nem ismert dunántúli szólótáncversenyen bármelyik előző évben díjat kaptak (kérjük, ezt a jelentkezéssel igazoljátok).

pajta szolotancosa

•    A verseny időpontja 2017. július 16. vasárnap. Ez a nap a Kiscsőszi Pajtafesztivál zárónapja.
•    A verseny helyszíne a Kiscsőszi Interaktív Faluház Pajtája.
•    Lebonyolítás reggel 9 órától a verseny befejezéséig.
Terveink szerint:
•    9.00-10.30 megbeszélések a zenekarral
•    10.30-14.00 táncverseny (korosztályok emelkedése szerinti sorrendben)
•    15.30 eredményhirdetés
 
A programot gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában írjuk ki. A korosztályok közti eltérést nem vesszük figyelembe, a Zsűri minden versenyzőt a saját korának megfelelő szempontok alapján értékel. A korosztályokat csak a verseny időbeosztása miatt határozzuk meg. A kategóriák az alábbi korcsoportok szerint alakulnak:
Gyermek: 13 éves korig (aki a verseny napjáig nem töltötte be a 13. életévét) – első versenyblokk
Ifjúsági: 13-18 éves korig (szintén a verseny napjához viszonyítva) – második versenyblokk
Felnőtt: 18 éves kor felett – harmadik versenyblokk
Versenyezni lehet szólóban, vagy párban bármely néprajzi tájegység táncával maximum 2,5 perces időtartamú bemutató formájában.
A versenyt négy-öt tagú  Zsűri értékeli a Zsűri tagjai terveink szerint a régió ismert és kiemelkedő gyakorló táncpedagógusai lesznek.
A Zsűri egységes jegyzetpapírt tölt ki minden versenyzőről, amelyet az eredményhirdetés után átad a versenyzőknek, így értékelést nyilvánosan nem tartunk.
Tekintettel arra, hogy a versenyen csak előzetesen már díjazott táncosok vehetnek részt, feltételezzük a megfelelő színvonalú tánctudást. Minden benevezett versenyző díjban részesül. A Zsűri a látott táncos viselkedése, megjelenése és a bemutatott produkció jellemzői alapján az alábbi díjak egyikét ítéli oda a versenyzőnek:
• Csűrdöngölő (fiú) – Lippentő (lány) táncos díj
(A férfias, vagy nőies táncmozdulatokat leghatásosabban megfogalmazó táncosoknak)
• Daliás (fiú) – Takaros (lány) táncos díj
(A szép tartással, eleganciával megfogalmazott táncprodukciókért)
• Figurázó (fiú) – Perdülő táncos (lány) díj
(A látványos, ritmusos, figura-gazdag táncolásért)
• Értékőrző táncos díj
(A bemutatott tánc stílusos, eredeti anyaghoz hű megfogalmazásáért)
A Zsűri a versenyzők 30 százalékának a fent megnevezett díjak mellett odaítélheti a Pajta Szólótáncosa díjat. Ez a díj kiemeli az arra érdemeseket, külön kitüntetést jelent a Zsűri tagjaitól.
A verseny kísérésére idén a Dűvő zenekart kérjük fel, akik minden versenyszámot színvonalasan kísérnek.
A verseny improvizáció, így a zenekar előre megküldött koreográfia zenét nem tanul meg. Kérjük, ne küldjetek ilyeneket! Amennyiben a választott táncanyag speciális zenekíséretet igényel kérjük, egyeztessetek Hrúz Dénessel: 06-20-9214241A zenekar e-mail címe: duvo@duvo.hu A zenei igényekről legkésőbb július 10-éig lehet egyeztetni.
Nevezési lap igényelhető: cimbi@iplus.hu. A kitöltött nevezési lapot ugyanerre az e-mail címre kell elküldeni.
A nevezés határideje 2017. július 10.
A nevezés díja 3.000 forint, melyet a helyszínen kell megfizetni. A díjat a zenekar és a Zsűri tiszteletdíjára fordítjuk. Minden versenyző számára étkezést biztosítunk.
Fontos! Kérjük, hogy csak olyan versenyzők jöjjenek, akik végig maradnak, megnézik vetélytársaikat és átveszik a díjukat. Aki nem várja meg a díjátadást, kizárja magát a díjazottak köréből, a neki ítélt elismerést a szervezők visszavonják.
Az előző években, a jelenlegi korcsoportjukban már díjazott versenyzők azonos korcsoportban nem nevezhetnek újra. Amennyiben a versenyző időközben magasabb korcsoportba került, benevezhet a versenyre.
További információ: cimbi@iplus.hu