Beérkezési határidő: 2017. szeptember 1.
A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2017. szeptember 16-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni. A versenyen nem indulhatnak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013, 2015) fődíjait elnyert prímások sem.

hegedu csikszenttamas 1942 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük beküldeni:

Hagyományok Háza
Népművészeti Módszertani Műhely
Berta Alexandra
1011 Budapest, Corvin tér 8.

vagy a
berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu
e-mail címre.

Jelentkezési lap letöthető a Hagyományok Háza honlapjáról: vagy a Hírös Agóra honlapjáról:
A jelentkezési laphoz kérjük, csatolják a pályázó rövid szakmai önéletrajzát.

Beérkezési határidő: 2017. szeptember 1.

A nyilvános színpadi versenyt a XXVII. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében bonyolítjuk le 2017. szeptember 16-án 10 órától.

Itt minden hegedűsnek két versenyszámot kell előadnia, (egy kötelező és egy szabadon választott programot) egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban a versenyző által megjelölt eredeti felvételek alapján a történelmi Magyar Királyság Szilágy vármegyéje valamely kiválasztott településének, vagy Somogy, Tolna és Baranya megyék tájegységeinek magyar népzenéjét kell előadni. A szabadon választott versenyszám a magyar népi hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti, egy következő feltétellel. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a volt Szilágy vármegye zenei hagyományát képviseli, akkor a szabadon választott versenyszám csak az Alföld, a Felföld, vagy a Dunántúl valamely magyar tájegységének népzenéjét mutathatja be. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a Somogy-Tolna-Baranya térségből való, akkor a szabadon választott versenyszám csak erdélyi magyar népzene lehet. Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék, ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) válogatja ki a verseny díjazottjait.

A verseny fődíja egy 1 000 000,- Ft névértékű, a 20. század elején készült mesterhegedű.