XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A magyarországi és határon túli magyar tájházak közösségeinek hagyományteremtő, bemutatkozó fesztiválja
Szentendre – Skanzen, 2017. szeptember 23.
A szentendrei Skanzen alapításának 50. évfordulójához kapcsolódva olyan magyarországi tájházakat lát vendégül a múzeum szeptember 23-án, akik ugyancsak kerek születésnapot ünnepelnek. Az ország négyszáz tájháza közül tizenöt közösség mutatkozik be ezen a hagyományteremtő fesztiválon, amelynek fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.   

tajhazak skanzen

A Skanzen szeptemberi programján megismerhetik a látogatók a vidéken megőrzött népi építészeti örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokat is. A negyven éves Boldogi Tájház a Heves megyei Boldog lakodalmas szokásait eleveníti meg a menyasszony népviseletbe öltöztetésétől, a kikérésen át a lakodalomig. A népmesék varázslatos világába invitálják a gyerekeket a szegedi Napsugaras Tájház munkatársai. A dunaszentbenedekiek paprikafűzést tanítanak, az endrődiek a csizmakészítés fortélyaiba avatják be az érdeklődőket. A Cigándi Tájház üstjeiben szilvalekvár rotyog, a Kiskőrösi Tájház közössége szlovák húsoskáposztát főz. A hagyományos kézműves programok sem maradhatnak ki a kínálatból. Lesz kosárfonás, kötélverés, kévekötés és bútorfestés mellett virágsziromkép-készítés, szövés, hímzés is. Tamburazenekar, cigányzenekar, hagyományőrző néptánccsoportok műsora színesíti a programot.

A rendezvényen az ország különböző részeiről érkező almafajtákat is megismerhetik az érdeklődők. A meghívott tájházak a tájegységükre jellemző almákkal kedveskednek a látogatóknak. Kóstolhatnak itt ártéri foki almát, téli piros pogácsa almát, véralmát, bőralmát, húsvéti rozmaring almát - hogy a legkevésbé ismerteket említsük, és közülük szavazhatnak a látogatók az ország legfinomabb almájára.

A program a szentendrei Skanzen önálló szervezeti egységeként működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának (MTKI) bemutatkozó országos rendezvénye.

Részeletes program és bővebb információ: