XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A tambura varázsa – 20 év gyümölcse Mohácsról, a tambura hazájából
Fonó, 2017. szeptember 30.
A Hagyományok Háza, felismerve az eltűnő paraszti kultúra élő átadásának jelentőségét 2012 óta rendezi meg Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Kodály sorainak szellemében célunk a folytonosságot megmutatni, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadra állítani.

versendi kovacs jozsef

Versendi Kovács József főállású tamburaprímás. Olyan roma családból származik, amelynél több generáción át már az ősök is zenészek voltak. 15 éves korától a mai napig hivatásos zenészként dolgozik. Számos roma és horvát-sokac zenekarban fordult meg. Különböző vendéglátóhelyeken muzsikált Magyarország több városában (többek közt: Mohács, Harkány, Villány, Pécs, Szekszárd, Siófok, Budapest), és külföldön is többször járt már. Emellett különböző típusú rendezvényeken is részt vesz, ahol zenei repertoárját, tudását mindig az adott nemzetiség igényeihez kell igazítani.1978-tól 25 éven át a Mohácsi Tamburazenekar prímása volt.
Versendi Kovács József a zenekar vezetője számos kitüntetéssel büszkélkedhet. Három főbb díja:
- 2007-ben a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért, megkapta az Artisjus Zenei Alapítvány díját.
- 2010-ben négy évtizedes kiemelkedő hazai és nemzetközi szerepléseiért, művészeti tevékenységéért, a gyermekek zenei oktatása terén végzett munkájáért kapta meg a Baranya Megyei Önkormányzat Kulturális Díját.
- 2011-ben kapta meg a Népművészet Mestere díjat

Program:

18.30 „Ilyen volt az Utolsó Óra gyűjtés” – vetítéssel, anekdotákkal egybekötött kerekasztal-beszélgetés
19.30 Mesterek és tanítványok koncert: Versendi Kovács József és tanítványai
Közreműködnek: Poklade zenekar; Dunavkinje zenekar; Druženje Orkestar; Mladi Tamburaši; Versendi Kovács József és zenekara
21 órától  ingyenes táncház

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: