XL. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • Tervezett dátum: 2021. július 3–4.
 
Bethlen Téri Színház, 2017. november 17., 19:00
„A Magyar Állami Népi Együttes fiatal táncművész-koreográfusainak alkotói estjét, – döntő módon – az elmúlt évek különböző fesztiváljain díjakat nyert műveikből állítottak össze.
Nemes Szilvia, Ágfalvi György, és ifj. Zsuráfszky Zoltán karakteres, kiváló táncosok, akik nemcsak meghatározói az Állami arculatának, hanem a jövő koreográfusgenerációjának is ígéretes tehetségei.

hatodik napon.jpeg copy Nemes Szilvia: A hatodik nap után (Fotó: Dusa Gábor)

Már évek óta figyelem őket és látom, hogyan formálódnak gondolataik a környező világról, hogyan tesznek szert mesterségbeli tudásra, hogyan gazdagodik táncos »szókincsük«, formaviláguk, kompozíciós képességük, muzikalitásuk, dramaturgiai tudásuk. Hogyan próbálnak átlépni saját árnyékukon, megküzdeni a beidegződésekkel, hogy szuverén személyes módon szólalhassanak meg.
Színes egyéniségek ők, ez tükröződik vissza műveikben is. Egyszer a groteszk felé hajlanak, máskor lubickolnak a játékosságban, de képesek drámaiak és megrendítőek is lenni. Néhol »szembetűnő« a hagyomány a jeleneteikben, máshol csak »bujkál«.
Orbán Ottó egy »réges-régi« glosszájában azt írta az Állami egyik műsoráról: »Az előadásból sugárzik a fiatalság teremtő szemtelensége«.
Mi mást kívánhatnék ifjú tanítványaimnak a pályájukon, mint sok »szemtelenséget« és még több »teremtést«." – Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: