XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Sepsiszentgyörgy, 2017. november 11.
Jelentkezési határidő: 2017. november 3.
A vetélkedő a Lajtha László Alapítvány szervezésében a XXIX. Népzene- és Néptánctalálkozó programja keretében kerül megrendezésre. A versenyre idén páros kategóriában is lehet nevezni. Az alapítvány továbbra is nevelő szerepet vállal fel a rendezvénnyel, biztosítva a lelkes, a hagyományos népi kultúra iránt fogékony fiatalok képzését, motivációt és szakmai visszaigazolást nyújtva számukra. Erdélyben ugyanis továbbra sem létezik intézményes néptáncoktatás, ahogyan a szakmai fórumok is korlátozottak.

legenyes verseny fotoHenning 06056 masolatFotó: Henning János

A vetélkedő két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk, a második részben pedig szabadon építkezhetnek a megadott tájegység motívumaiból.
A legényes kategóriában idén a vistai legényes, ezen belül pedig Mátyás István „Mundruc” legényese a kötelező táncanyag, a szabad táncok versenyében pedig a kalotaszegi legényes motívumkincseiből lehet építkezni, de a versenyző „saját” legényesét is bemutathatja.
A páros tánc kategóriában a szucsági csárdás és „ropogós” (szapora) a kötelező táncanyag, Újvári Samu és Újvári Anna szucsági adatközlők páros tánca, mely folyamatot a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozókon készített gyűjtésekből válogatták a szervezők.
A rendezvény létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatja. A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján:
A vetélkedő helyszíne a Háromszék Táncstúdió lesz, jelentkezni november 3-ig lehet.