Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2017. november 17-18.
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának szakmai partnerségével ismét a tambura hangszercsalád muzsikusainak szervez mesterkurzust 2017. november 17-én és 18-án.

Ez alkalommal a híres Balázs János, Janika Balaž és zenekara јátéka alapján tanulhatunk a Moholi lakodalom zenei anyagából. Az elmúlt alkalomkor vett bátmonostori dallamokat is felelevenítik majd. A foglalkozások mind a két napon délelőtt 10 órától kezdődnek.

A Délvidéken néhány évtizeddel ezelőtt minden magyarlakta településen működtek tamburazenekarok és a tambura hangszercsalád tagjaiból álló, más hangszerekkel (hegedű, klarinét, harmonika, cimbalom) együtt megszólaló parasztbandák. Ezek szolgáltatták a zenét a közösség táncain, mulatási és éneklési alkalmain. A zenészek többnyire iparosok és földművesek voltak, akik általában zeneileg képzett tanároktól sajátították el a hangszeren való muzsikálást zenei pályafutásuk kezdetén.

tamburas tovabbkepzes

Tanárok:
Csurai Attila, a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskola tambura tanára, aki a Nyíregyházi Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi pengetős tanszakán szerzett tanári diplomát
Busi Béla, tamburakontra, a Danubia Tamburazenekar zenésze
Csurai Milán, tamburabőgő, nagybőgő a Danubia Tamburazenekar zenésze

A jelentkezés feltétele, hogy elhivatottak legyünk népzenénk elsajátítására. A kurzus ingyenes, étkezést és szállást a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium étkezőjében és szobáiban biztosítunk a résztvevőknek.

Jelentkezni lehet Juhász Gyulánál, a 062/56 62 34-es telefonszámon, vagy a gyula@vmmi.org e-mail címen 2017. november 8-ig lehet.

Helyszín:



Bővebb információ: