XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2017. december 1.
A  Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját a III. Vászon-Fazék című, a XX. Országos Fazekaspályázat és a XXI. Országos Szőttespályázat díjazott alkotásait bemutató közös kiállításának megnyitóünnepségére 2017. december 1-én 13 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő u. 6.).
A kiállítást megnyitja: Landgráf Katalin textilművész tanár, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, és Probstner János Ferenczy Noémi-díjas grafikus – keramikus iparművész.
A kiállítás megtekinthető 2018. január 27-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között.

vaszon fazek.jpeg copy

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által meghirdetett országos pályázatok célja az, hogy egy-egy mesterség legjobbjainak adjon versenylehetőséget, valamint ösztönözze a pályázókat az általuk művelt mesterség minél mélyebb megismerésére, továbbfejlesztésére, a hagyományainak alkalmazására a kortárs környezetünkben. A pályázatokat követő kiállítások pedig a legjobb fórumot adják ahhoz, hogy az alkotók megismerhessék egymás munkáit és inspirálódjanak azokból, illetve az érdeklődők is bepillantást nyerjenek ebbe a folyamatba.

Idén a Hagyományok Háza a XX. Országos Fazekaspályázatot Körmenden és a XXI. Országos Szőttespályázatot Hevesen hirdette meg. Összesen majdnem 300 tárgyból válogatott az elméleti és gyakorlati szakemberekből álló két zsűribizottság. A  III. Vászon-Fazék kiállításon a két pályázat legjobb alkotásait tekintheti meg a nagyközönség. A tárlat célja, hogy a vidéki helyszínek után a fővárosban is bemutassuk a díjnyertes alkotásokat.

A fazekaspályázat témája idén folyadékkészítő, -tároló, -tálaló, -kínáló edények készítése volt. A mai használatra szánt tárgyak között ókori minták alapján készített borkészítő, valamint szenteltvíztartó és pálinkafőző kerámiák is voltak, a teás-, kávés- sörös-, boros-, pálinkáskészletek mellett. Így a régi funkció mai megfogalmazásban jelentkezett az alkotásokon. A szőttespályázatra olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal lehetett jelentkezni, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak. A pályázatra a mindennapi életünkben is használható textiltárgyakat és tárgyegyütteseket, vagy öltözékeket, kiegészítőket esetleg kollekciókat vártak a szervezők.

Nagy szeretettel várjuk mindazokat, akik érdeklődnek az iránt, hogy napjainkban milyen jól használható tárgyakat lehet készíteni a szövés és fazekasság területén, amelyek a néphagyományunk tudástárából táplálkoznak a természetes fenntarthatóság jegyében.

Bővebb információ: