XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2018. január 20.
A Müpában 2008 óta ünnepeljük táncházi és világzenénk legendás és újabb képviselőit, illetve a műfaj figyelemre méltó produkcióit, melyek azt tanúsítják, hogy a városi életmódban sem szakadt meg a népzenei hagyomány. Akkor sem, ha előadói nem autentikus módon szólaltatják meg a népzenét, hanem más műfajokba oltják, vagy eredeti alkotások ihletőjeként használják. Ez a sokszínűség a műsorban is tetten érhető lesz.
Új együttessel jelentkezik Bognár Szilvia, aki azzal a szándékkal alakította meg kvartettjét, hogy a megszokottól eltérő hangszerelésben szólaltassanak meg magyar, cigány, bolgár és görög népdalokat. Az archaikus népzene és a kortárs világzene fonódik össze a Nikola Parov Syndicate produkciójában is. Nikola a Balkán zenéjének magyarországi népszerűsítésével szerzett elévülhetetlen érdemeket, de a Kárpát-medence zenéje és a kelta hagyomány is a kisujjában van. A kelet-európai és balkáni népzenék fúziója tette világhírűvé a Besh o droMot is, melynek előadásmódját a „legvadabb” balkáni rezesbandákra jellemző energia jellemzi. Fellépésük fényét emelve most körükben lesz egykori énekesnőjük, Miczura Mónika is. A kecskeméti Zoord moldvai csángó muzsikát játszik, olyan elementárisan, mintha elektronikus transz-zenét hallanánk. Szintén a moldvai csángók hagyományára épít a Csángálló, megfejelve a Balkán ellenállhatatlan sodrású zenéjével. Természetesen a tradicionális magyar népzene rajongóiról sem feledkezünk meg. Számukra az Ökrös Együttes garantálhat rendkívüli élményt, a klasszikus magyar vonósbandák hangvételének olyan mestereivel, mint Ökrös Csaba, Molnár Miklós, Doór Róbert és Mester László.
És ez még mindig nem minden! Az utóbbi évek hagyományának megfelelően az Előcsarnokban ingyenes moldvai táncház várja vendégeinket - a gálaműsor előtt a Csángálló, utána pedig a Zoord közreműködésével.

nepzene unnepe 2018

Közreműködők:
Bognár Szilvia Quartet
Nikola Parov Syndicate
Besh o droM
Zoord
Csángálló
Ökrös Együttes

Bővebb információ: