XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Kiállításmegnyitó:
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2018. január 19., 14 óra
Lőrincz Aladárné Molnár Vilma szövő bukovinai székelyként 1929. december 12-én született Istensegítsen. Tanítómesterei édesanyja, később anyósa lettek. Az országos figyelem számára tehetségével az 1960-as évektől tűnt fel, és 1969-ben már Népi Iparművészként tisztelhették, 1970-ben pedig a Népművészet Mestere címet is elnyerte. Pályája során egymást érték a díjak, elismerések, számuk közelíti a nyolcvanat. 1975-ben kapott Gránátalma Díjat. A bukovinai székelység őt is elismerte a Sebestyén Ádám-díjjal. Férje a szövőszék-készítés ismert mestereként segítette. Nem csak egyéni tervezésű munkáival aratott nagy sikert. Bonyhád-majosi szövőszakköre országos hírű. Pályája során felnőtteket, gyermekeket egyaránt tanított a szövőtudásra. Elsősorban nyers színű, mintás kenderből vagy pamutvászonból készült bordó fonallal mintázott alkotásai méltán emelik be munkásságát a nemzeti kulturális örökségbe.

Lőrincz Etel 1955. március 24-én született Majoson, ma is ott él férjével Kontar Juraj grafikussal és négy lányával. Édesanyja Lőrincz Aladárné, a Népművészet Mestere, édesapja Lőrinc Aladár, szövőszék-készítő. Családjában – Gáspárok, Lőrinczek – generációk óta öröklődött az alkotás tehetsége. Kinél a kézügyesség (szövés, festés), kinél az írásra való tehetségben jelentkezett. Gyermekkorában megtanult szőni, hímezni és tojást írni. Pécsett érettségizett (1974) a Művészeti Gimnáziumban, majd az Iparművészeti Főiskolán szerzett textiltervező diplomát (1980). 1997-ben a Hagyományok Házában végezte el a felsőfokú Népi Játék és Kismesterségek Oktatója képzést szőnyegszövő és takács szakmákon. Munkája sokrétű, szerteágazó: szőnyegszövő szakoktató, művészeti előadó, igazgató, szakképzési vezető, országos textiles zsűri tag, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökségi tagja.

Kontár Veronika pedig, Lőrincz Aladárné unokája, Lőrincz Etel lánya édesanyjától és nagyanyjától nagyon fiatalon elsajátította a szövés technikáját, és már maga is oktat a VVA Kézműves Műhelyben Pécsváradon. Édesapja grafikusművész lévén megtanította keresni a tárgy mögött a kor emberét, az alkotót, a tárgy születésének körülményeit, és a múlt tiszteletére nevelte. A Hagyományok Háza által szőnyegszövő, a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül pedig takács szakmából szerzett végzettséget.

lorincz aladarne.jpeg copy

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját az Örökül kaptuk – Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös kiállításának megnyitóünnepségére 2018. január 19-én 14 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).
A kiállítást megnyitja: Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője
Közreműködik: Fábián Éva mesemondó, népdalénekes
A kiállítás megtekinthető 2018. március 14-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között.

Bővebb információ: