XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza Nyitott Műhely, 2018. január 18.; 25.
Deáky Zita: Az anyaság és a születés. Történeti-néprajzi áttekintés
2018. január 18., 17 óra

gyermek a csaladban.jpeg copy

Az előadás az anyaság és a születés hagyományait vizsgálja a 19-20. századi Magyarországon, és kitekint a modernizációs folyamatokra és hatásokra is. A menstruációtól a szoptatásig, az gyermekáldástól a gyermekvállalásig járjuk körbe a témát, miközben szem előtt tartjuk a női és benne az anyaszerep alakulását és változását.

Deáky Zita: Kisgyermek a családban. Történeti-néprajzi szempontú áttekintés
2018. január 25., 17 óra

A gyermekek mindenhol ott voltak, részt vettek a családok mindennapi és ünnepi életében, minden, ami a felnőttek világát meghatározta, meghatározta a gyermekekét is - az ínségek, a háborúk és a válságok is. Az előadás a kisgyermek helyét, szerepét, szocializációját vizsgálja a falusi és a városi családokban a 19-20. századi Magyarországon. Kitérünk az életmódra, a munkára nevelésre, az egészséges és beteg gyermek, az árva, a mostoha, a lelenc és törvénytelen gyerek eltérő helyzetére is.

Deáky Zita az ELTE BTK Néprajzi Intézetének egyetemi docense, a társadalomnéprajzi kurzusok oktatója. Korábban az orvostörténeti források néprajzi vonatkozásait kutatta, az utóbbi évtizedben a fő kutatási területe a hagyományos női szerepek, az anyaság és a születés kultúrája, a gyermekélet és gyermekmunka volt.

Bővebb információ: