XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2018. február 9.
Konkoly Csenge és a Magyarhang zenekar első lemezüket vezetik fel, majd a Berka moldvai táncháza, valamint vonós táncház következik.

magyarhang

A Magyarhang zenekar választott nevének megfelelően a Kárpát-medencei autentikus népzenehagyományt ápolja. A 2000-es évek elején alakult formációban három testvér zenél együtt: Mészáros Erzsébet népi hegedűművész és zenetanár, Vince népi brácsaművész és zenetanár, Mátyás az öcs pedig a bőgős a zenekarban, aki emellett karvezetéssel és zenetanítással foglalkozik. A zenekar énekese Konkoly Csenge népdalénekes, népi énektanár és etnomuzikológus.

Barátságuk a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza. Együttműködésük kamasz éveik alatt kezdődött: a budafoki zeneiskola falai között muzsikáltak először. Szövetségük később, a Zeneakadémián pecsételődött meg, egymás diplomakoncertjein való aktív közreműködéssel. Azóta egyre nagyobb lendülettel fordulnak a koncertezés gyakorlata felé. Itthoni fellépéseik mellett több külföldi folklór fesztiválokon is bemutatkoztak: Bukovinától Kínán át Nyugat-Európáig. 2016-ban és 2017-ben Észtországban és Oroszországban adták hírül a népzene szépségét. 2018-as, első önálló lemezük címe Te vagy a Nap, én az Éjjel.

Bővebb információ: