XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A Halmos Béla Program indulását 2015. december végén Balog Zoltán miniszter, az NKA elnöke, illetve Doncsev András, az NKA alelnöke jelentette be. Ezt követően 2016. január 28-án ténylegesen megalakult a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium és megkezdte tevékenységét.

HB program

A program célja a Hangfoglaló [akkoriban Cseh Tamás nevét viselő] Könnyűzene Támogató Program mintájára a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas nép- és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek bel- és külföldi népszerűsítésének elősegítése, táncházak programjainak támogatása. A Halmos Béla Program egyik kiemelt célkitűzése a magyar népzene jelenlétének erősítése a nemzetközi zenei piacon. Magas szakmai színvonalú, nyitott és nyilvános működésű, átlátható, hatékony, integratív és barátságos támogatója a magyarországi és határon túli népzenének, elkötelezett támogatója a hagyományőrzésnek és az élő kulturális tradíciók továbbvitelének. Célja megmutatni, hogy Magyarország izgalmas, dinamikusan változó, érdekes és piacképes folk- és világzenei produkciókat felvonultató ország, amelyre érdemes odafigyelni.

A Halmos Béla Program tehát kimagasló hatékonyságú, mintaértékű állami kulturális mecenatúra-program, melynek jelentős országimázs-építő szerepe is van.

A kollégium vezetője:

Liber Endre népzenész, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik alapítója és művészeti vezetője.

A kollégium tagjai:

Árendás Péter zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum tárvezetője;

Berán István zenész, a Táncház Egyesület ügyvezetőségi tagja, annak képviselője;

Eredics Gábor Kossuth-díjas zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Vujicsics Együttes vezetője ;

Sipos Mihály zenész, a Muzsikás Együttes prímása, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;

Virágvölgyi Márta népzenész, az Óbudai Népzene Iskola hegedűtanára, a Hangszeres Népzenei Példatár sorozat szerkesztője.

A program honlapja:

A program facebook oldala: