XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, Várkert Bazár; 2018. május 23-27.
A folk egy mély kút, ahonnan megannyi más stílus is táplálkozik, kimeríthetetlenül gazdag, személyes, egyszerű, befogadó. Nem feladatunk, hogy mi jelöljük ki a műfaj határait, mi mondjuk meg, hogy mi a folk és mi nem. Örülünk, hogy 2010 óta minden tavasszal megte-remthetjük a lehetőséget, hogy mindenki ízlése szerint választhasson. Kevés jobb szabadtéri koncerthelyszín akad Budapesten, mint a Várkert Bazár. Rálátsz a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre. Ülhetsz, állhatsz, táncolhatsz, ugrálhatsz, énekelhetsz, kiabálhatsz, lógathatod a lábad a vár-falról, borozhatsz a teraszon, vagy a fűben heverészve. A Budapest Folk Fest programjait bárhogy élvezheted!

A Budapest Folk Fest hagyomámányosan a Fonó Szerda táncház különkiadásával indul május 23-án: A fesztivál nyitónapján Melegföldvár és a szomszédos Buza falu különlegesen szép és erőteljes hangú énekesei és táncosai lesznek a mezőségi népzenét játszó Eszterlánc zenekar vendégei. A koncertet táncház követi, a több mint két évtizede működő Fonó Szerda táncház szabályai szerint: hajnalig!

Május 24., csütörtöktől a Várkert Bazár Öntőház Udvarát lakja be a Budapest Folk Fest. A nagyszínpad fölött a Vár magasodik, a Borteraszról rálátni a Dunára, csodás helyszínen kü-lönleges zenei élményekben lehet részünk estéről estére.

24-én a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes műsorával nyitunk: előadásuk válogatás a Kárpát-medence végtelenül színes és gazdag tánchagyományaiból Erdélytől Csallóközig. A nagyszínpadon kiemelt vendégünk lesz a török Cigdem Aslan: az Isztambulban született kurd származású, jelenleg Londonban élő énekesnő a „görög bluesnak” is nevezett rebetiko talán a legjobb kortárs, világhírű előadója. Késő esti koncerten lép fel a Góbé, akik együtt muzsikálnak a Muzsikás együttes prímásával, Porteleki Lászlóval. A napot a Folkkocsma zárja – vagy a következőt nyitja – 23.00 órától a Borteraszon. Itt a város legvagányabb és legjobb bulizenekara, a Csángálló szolgáltatja. Az autentikus csángó népzenétől, az erdélyi vonószenekarok hangzásán át a sűrű és titokzatos balkáni zenéig ível a repertoárjuk.

Corvinus budapest folk festCorvinus Közgáz Néptáncegyüttes

Május 25-én a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes Esszencia indítja az estét: Az 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutatón is sikeres csoport Eszencia című műsorában Erdély nagy tánchagyománnyal rendelkező településeinek és táncos egyéniségeinek motívumaiból építkezik. Ezen a napon kiemelt külföldi vendégünk a francia Sergent Garcia. A kolumbiai cumbiából, a Puerto Ricó-i bombából, a jamaikai reggae-ből és a sokszínű kubai zenei hagyományból gazdagon merítő, mindezt a kortárs tánczenével elegyítő együttes művésznevét a Zorro című sorozat antihőse, Sergent Garcia után választotta. A „salsamuffin” műfaj megteremtője 20. jubileumi koncertturnéja keretében érkezik a világ legjobb bulizenekarával a Budapest Folk Festre. A bulizene után Kalotaszegre kalandozunk zenében. Erdély talán legszínesebb, leggazdagabb zene, tánc és tárgyi örökségével rendelkező tájegysége elevenedik meg zenében és táncban a színpadon a Pompás Kalotaszeg című produkcióban. Ritka az ilyen alkalom, amikor ennyi kiváló zenész muzsikál együtt: Navratil Andrea, Koncz Gergely, Vizeli Balázs, Major Levente, Soós Csaba, Gombai Tamás, Varga István „Kiscsipás”, Mohácsy Albert, Nagy Zsolt, Havasréti Pál, Papp Endre, Éri Márton és az Ordasok Táncegyüttes. Az estére ezen a napon is a folkkocsma teszi fel a koronát. Muzsikál a gazdag repertoárral rendelkező, fiatal népzenészekből álló Üver zenekar. Az együttes ars poeticája: „Zenélünk, mert jól esik!”. Mi pedig azt tesszük hozzá: „Táncoljunk is, mert jól esik!”

SargentoGarcia PressPhoto 02Segent Garcia

Május 26-án a legendás Fitos Dezső Társulat Falusi Színek című műsora nyitja a napot. A néptánc nyelvén, tánc- és látványszínházi formában, a Kárpát-medence gazdag és változatos tánckul-túrájával teremt színházat. A nagyszínpadon a Dresch Double Quartet feat. Borbély Mihály, vagyis Dresch Mihály két formációja, a Quartet és a Vonós Quartet együtt lép fel Borbély Mihály közreműködésével. Dresch kompozíciók, ahogy még soha nem hallottad! Ez a produkció valóban igazi jelentést és tartalmat ad az „egyszeri és megismételhetetlen” kifejezésnek. Ennek a gondolatnak a jegyében folytatódik az este: Lajkó Félix és a lengyel VOLOSI lesz a vendégünk. Az improvizáció magasfoka, remek zenészek közreműködésével, akik élvezik a közös játékot! „Arra jön rá az ember, ha találkozik a VOŁOSIval, hogy jó zenészekkel kell játszani. A kelet-európaiságukban pedig van valami plusz, nem kell magyarázkodni egymásnak, hogy miről van szó.” (Lajkó Félix) A Borteraszon a Folkkocsmában a Bazseva népzene őserejét közvetítő muzsikája már magában elég garancia arra, hogy hajnalig tartó táncházban végződjön a fesztivál negyedik napja (is).

budapest folk fest FITOS kep5Fitos Dezső Társulat

Május 27-én, vasárnap ingyenes Családi programokra várjuk a kicsiket és nagyobbakat 15.00 órától: Novák Péter irodalmi-zenés előadása, a Heveder zenekar és Eötvös Rémusz koncertje, a BaHorKa Társulat improvizációs folklórszínháza, Szalóki Ági gyerekkoncertje, az Újbudai Bab-szem Táncegyüttes előadása és a Gatyamadzag zenekar koncertje és táncháza tölti be a Vár-kert Bazár Öntőház Udvarát.

Bővebb információ: