XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
15 éves a Magyar Gyöngy Egyesület
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2018. május 17. – június 30.
A Magyar Gyöngy Egyesület 15 éve, 2003-ban alakult. Legfőbb tevékenysége: magyar hagyományos és modern gyöngyök fűzése. A tagok Pest megye városaiból jönnek össze 2 hetenként a Ferencvárosi Művelődési Házban (IX. ker. Haller u. 27). Rendszeresen szerveznek kiállításokat, részt vesznek a Mesterségek Ünnepén, Magyar Kézművesek és a Kézműves Remek pályázaton. Táborokat, kirándulásokat szerveznek az ékszerkészítés minél alaposabb megismerésére. Az egyesület első elnöke Fehér Anna volt népi ékszerkészítő népi iparművész, tőle vette át az elnökséget Ganevné Székely Katalin szintén népi ékszerkészítő, népi iparművész.

A Ferencvárosi Művelődési Házban évente elsősorban modern gyöngyökből rendzenek kiállításokat, most nálunk, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban az egyesület tagjainak népi (gyökerű) alkotásait tekinthetjük meg. Ekkor az elmúlt évek eseményeit és a hagyományos, magyar, népi gyöngyékszereket mutatják majd be, amit tagjaink készítettek a kezdetek óta.

gyongy masolat

A korábbi évben nagy sikere volt a Ferencvárosi Művelődési házban megrendezett , „Gyöngymániám titkai ” című kiállításnak. A kiállítást megnyitotta Ganevné Székely Katalin népi iparművész, a Magyar Gyöngy Egyesület vezetője. A megnyitón közreműködött az Újbuda Babszem Táncegyüttes és a Bel Canto kamarakórus koncertje hangzott el.

A táborokban első alkalommal egy taguk vezetésével 3 szálas spirál technikát tanultak, második alkalommal pedig segítségül hívtak egy vendégelőadót, aki nagy tapasztalattal és gazdag mintagyűjteménnyel segíti felkészülésüket. Az ő irányításával modern medált készítettek.

A találkozóink helyszínét adó művelődési házban évente megrendezett tárlaton most modern, különféle formagyöngyök felhasználásával fűzött ékszerek fognak szerepelni. Az FMK találkozások alkalmával is erre
készülnek elő.

Néhányan megmérettetik magukat a Budapesten megrendezett zsűrizéseken. Ehhez hasznos tanácsokat és szakmai segítséget adtak népi iparművész tagjaik a kezdőknek.

Bővebb információ: