XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Nagy érdeklődés kísérte a szerdai „Magyarország Európában – Európa Magyarországon" című zenediplomáciai rendezvényt
Magyar ihletésű dizájn ruhák, Andrejszki Judit, Sebestyén Márta és a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Duó előadása töltötte be a berlini nagykövetséget

Az európai kultúra közös gyökereit és kulturális párhuzamait mutatta meg 23 művész előadásában a berlini érdeklődőknek május 16-án Berlinben. A produkciók a zenén, a táncon és a divaton keresztül ábrázolták a magyar kultúra európai beágyazottságát. Sebestyén Márta és Andrejszki Judit az itáliai reneszánsznak, a német barokknak és romantikának a magyar népzenében továbbélő párhuzamaira világított rá, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint gitárművész duója pedig a 20. századi szórakoztató zenéből mutatott meg német-magyar dalpárhuzamokat. A kétszáz résztvevő divatbemutatón tekinthette meg Molnár-Madarász Melinda „Meyke" márkanevű dizájn ruháit. Az eseményt a Magyarország Barátai Alapítvány rendezte Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére, a megvalósításban a Philidor Intézet, a Fonó nemzetközi irodája vett részt.

BERLIN Philidor OK 201

Forgatóstánc a Brandenburgi kapunál, Meyke ruhába öltözött lányok az Unter den Lindenen  – szerdán kisebb folkfesztivál kerekedett a berlini nagykövetség körül már a próbák alatt, amely a koraeste megrendezett előadással vette hivatalosan is kezdetét. A koncertekre és a divatbemutatóra kétszáz vendég érkezett, javarészt a diplomáciai testületek képviselői és német politikusok.
„Európa sikerének titka a sokszínűség, és ezt meg kell őrizni” – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az eseményen az elnök mellett beszédet mondott a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely és Hans-Peter Friedrich, a Bundestag alelnöke, valamint házigazdaként Dr. Györkös Péter Nagykövet.
A program célja az volt, hogy bemutassa, a magyar nemzeti kultúra értelmezhetetlen a magyarság európai közösséghez valótartozásának tudatosítása nélkül, valamint, hogy organikus példákkal támassza alá az erős nemzetek Európája eszme hitelességét.
„Azt szeretnénk zene, tánc és viseletek által megmutatni, hogy a nemzeti büszkeség és az európaiság nemhogy nem áll ellentétben egymással, de felfogásunkban értelmezhetetlen is egyik a másik nélkül” – mondta a vendégeknek az ötletgazda és rendező Rosonczy-Kovács Mihály.
Györkös Péter nagykövet és Hans-Peter Friedrich alelnök a német-magyar kapcsolatok fontosságát emelték ki. A CSU politikusa Európát egy erdőhöz hasonlította, amely egységes akkor is, ha a fák különböznek. Gulyás Gergely Európa jövőjéről is beszélt: „Magyarország készen áll arra, hogy Németországgal, a visegrádi országokkal és valamennyi további EU-tagállammal együttműködve részt vegyen a Nagy-Britannia kiválása, a Brexit utáni Európafelépítésében.”
Andrejszki Judit és Sebestyén Márta zenekaraikkal az itáliai reneszánsz, a német barokk és romantika egy-egy példájának 20. századi magyar népzenében szervesen továbbélő párhuzamát mutatták meg, a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó a 20. századi szórakoztató zenéből mutatott fel német-magyar dalpárhuzamokat, míg Molnár-Madarász „Meyke” divatbemutatója kalocsai, barkó, kalotaszegi, torockói és mezőkövesdi népviselet inspirálta ruhákat tárt a berlini értelmiség, diplomaták és média közönsége elé.
A magyar népművészet változatos tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét anyanyelveként használó Molnár-Madarász „Meyke” a mai nők számára készíti variálható haute-couture és pret-á-porte ruháit. A tervezés során kiemelt figyelmet szentel annak, hogy ne csupán az európai stílusokban gyökerező magyar népi viseletek díszítőművészetét, motívumkincsét vegye át, hanem a modern design szemléletével láttassa azok felépítését, szerkezetét, értékét is.
A Karády Katalin, Weygand Tibor, Hanns Eisler és Peter Krueder szerzeményeit előadó Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Duó sok szálon kötődik Németországhoz. Az énekesnő két éven át rendszeres klubestet szervezett Berlinben, a formáció következő, harmadik lemeze pedig a német Traumton Records gondozásában jelenik meg.
Andrejszki Judit, a Musica Profana alpító régizenész csembalistája és énekese, valamint a világhírű Sebestyén Márta összeállításaiban például Nikolausz Hermann húsvéti himnusza, Pierre Attaignant gyűjteményének tourdillon tánczenéje csendült fel moldvai, rábaközi, kalotaszegi dallamok kíséretében. A művészek olyan kapcsolódásokra hívták fel a figyelmet, mint például a forgatós táncok német barokk eredete. Ezek a táncok a szerte Európában közkedvelté vált dreh-tanzenből fejlődtek ki, és a táncházmozgalom által ma is élnek Magyarországon.
A kísérő zenekar egyrészt a Musica Profana zenészeiből áll (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – barokk hegedű, Szabó Zsolt – viola da gamba) másrészről pedig egy, az eseményre válogatott népzenész zenekarból: Gombai Tamás (hegedű), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének óraadó tanára, Szabó Dániel (cimbalom) a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője, Hegedűs Gergely Dávid (brácsák) az Ifjú Szívek Táncegyüttes zenekarának tagja, Havasréti Pál (bőgő, tekerő), a legendás Téka Zenekar alapítója, míg Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű) a Hungarian FolkEmbassy-t képviseli. Ifj. Szerényi Béla és barátai tánccal gazdagították a műsort.
Az eseményt megvalósító Magyarország Barátai Alapítvány 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy értékközpontúan, de pártatlanul informálja Magyarország barátainak közösségét és a nyilvánosságot az országgal és a világban élő magyarokkal kapcsolatos eseményekről, eredményekről. Alapítói között található Nobel-díjas vegyészmérnök, sikeres bankvezér, volt nagykövet, külföldi újságíró, akadémikus, operaénekes is. Célja emellett, hogy világszerte figyelemmel kísérje és dokumentálja a magyarok társadalmi, kulturális, tudományos és gazdasági sikereit, erősítse a kapcsolatot az óhaza és a diaszpóra magyarjai között. Az Alapítvány hozzájárul ahhoz, hogy a világ Magyarországot és a magyarokat eredményeihez méltó elismerésben részesítse. Az Alapítvány elkötelezett a nemzeti összetartozás erősítése mellett, és híd a tudományos világ, a helyi és a külhoni közélet szereplői között. Számos magyar hatalmas sikereket ér el külföldön: ők büszkék a magyarságukra, mi büszkék vagyunk rájuk. Ők hazánk nem hivatalos nagykövetei, akik öregbítik Magyarország hírnevét, növelik ismertségét, elismertségét, építik társadalmi és ezen keresztül politikai kapcsolatainkat, javítják megítélésünket a nagyvilágban.
A társrendező Philidor Intézet, a Fonó Budai Zeneház nemzetközi irodájának fő profilja a zenediplomácia. Ezen belül is kiemelt szerepet kap a mostani este tematikája, azaz az erős nemzetek Európája eszme működőképességét alátámasztó kulturális tartalmak létrehozása, továbbá a táncház módszer európai exportja és a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepének a hangsúlyozása a zenén keresztül.

Az eseményről készült rövid videó-összefoglaló: