XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Pengetős Trió koncertje, vendégzenekar: Guessous Mesi Trió
Fonó, 2018. június 8.
A két trió formáció közös koncertjének ötlete régóta érlelődik már Alexandra és Mesi fejében. Kettőjük barátsága sok évre vezet vissza. Egyetemi csoporttársak voltak, majd a diplomájuk megszerzése után mindketten óraadó tanárok lettek a Zeneakadémia Népzene Tanszékén. Már egyetemi éveik alatt is muzsikáltak együtt és Alexandra citerás-énekesként rendszeresen játszik a Guessous Mesi Trió közreműködő zenészeként.
A Pengetős Trió hangzása a Guessous Mesi Trió hangszereivel és hangulatával kiegészülve izgalmas zeni élményt ígér a zenészeknek és a hallgatóságnak egyaránt.

triok talalkozasa

Pengetős Trió
A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. A magyar népzenei hagyományban ez a hangszer-felállás nem volt jellemző, ennek ellenére a pengetős rokonság, a közös repertoár és a zenészek barátsága összeköti a formációt. Az autentikus magyar népzene repertoárjuk alapja, de a rendhagyó hangszerelés mellett további zenei újításokat sem utasítanak el.
„Minden egyes közös zenélés lehetőséget ad valami újra. A hangszereink határait feszegetjük, miközben egymást különböző dallamvilágokba vezetjük be.”
A tagok mindhárman elkötelezett hívei és művelői a magyar népzenének; rendszeresen játszanak hazai és külföldi színpadokon illetve oktatják az autentikus magyar népzenét. Berta Alexandra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára, Csenki Zalán a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola óraadó tanára, Horváth Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója.
A koncertezés mellett, hangszerbemutatóval egybekötött gyermekműsorukkal az óvodás és iskolás korosztályhoz élményszerűen juttatják el a magyar népzenét.
„A muzsikálás számunkra közös öröm és élmény; amely során a zene egyedülálló nyelvén szólítunk meg különböző korú, nemű és identitású embereket.”

Berta Alexandra – citera, ének
Csenki Zalán – koboz
Horváth Bálint – tambura, ének

Guessous Mesi Trió
Guessous Majda Mária- vagy, ahogy mindenki hívja, Mesi- első formációja 2011-ben alakult Guessous Mesi Trió néven Barvich Ivánnal és Boros Gerzson Dáviddal. Az együttes zenei világának alapja a magyar és török népdalok összefonódása, de ugyanakkor a marokkói zenei hagyomány is tükröződik repertoárjukon.
Az együttes sok hazai és külföldi meghívásnak tett már eleget. Hazánkon kívül koncertet adott többek között Amerikában, Spanyolországban, Azerbajdzsánban, Kuvaitban és Bahreinben. Törökországban rendszeresen koncerteznek, ahol sajátjukként szeretik őket és fellépéseiket lelkesen közvetítik a török médiumok. A hazai török közösség is nagyon szereti őket. Rendszeresen koncerteznek a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központban és nem csak külföldi, hanem hazai, – a két népet összekötő –
diplomáciai jelentőségű eseményen is többször találkozhatott már velük a közönség.
2018 tavaszán a Filharmónia Ifjúsági Koncertsorozaton 17 koncertet adott a Guessous Mesi Trió, Hajdú-Bihar megyében. A hat nap alatt több, mint 3000 résztvevő hallgathatta a Világok Szárnyán elnevezésű turné dalait.
Lemezeik a 2011-ben megjelent Szivárványhíd és a 2013-ban megjelent ÖröMes, melyeken magyar, török és marokkói népdalok találkoznak az emberi élet színes valóságát elénk tárva.

Bővebb információ: