XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Budapest – Weryus tánc- és mozgásstúdió, 2018. július 10-11-12.
A kalotaszegi csárdás és szapora, valamint a hozzá tartozó legényes, a XXI. századi táncházak állandó eleme. Olyan letisztul formájú és szerkezetében is jól követhető páros tánc, amit mindenki szívesen tanul meg. A kurzus végére egy olyan biztos anyagtudást szeretnénk átadni a résztvevőknek, amellyel képesek lesznek szabadon improvizálni. A megszerezett tánctudással átélhetik azt az élmény, hogy mernek táncolni, amikor megszólal a csodás kalotaszegi muzsika.

Téged várunk,
• ha már táncoltál valaha és hiányoznak a próbák, bulik, edzőtáborok
• ha nem táncoltál még soha, de szeretnél új dolgokkal megismerkedni és új barátokra találni
• ha szereted a népzenét, a néptáncot és a táncház izgalmas program számodra

kalotaszegi kurzus

Az oktatókról:
Taki (Takács Gábor János)
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművésze, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes utánpótlás csoportjának tanára, táncpedagógus.
Inci (Deffend Irén)
A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes együttes és művészeti vezetője, táncművész, koreográfus, táncpedagógus.

A táncanyagról:
Kalotaszeg tánckultúrája nem olyan régies ugyan, mint más erdélyi népcsoportoké, de bizonyos tánctípusok legfejlettebb formáit épp itt találjuk meg. A hagyományos táncok fejlett fokon, tudatos őrzése mellett tánckészletükbe régibb és újabb polgári társastáncok is beszűrődtek. A kalotaszegi táncok csúcsát a régi stílusú legényes jelenti, mely régebben a táncrend kezdő tánca volt. Ma már nem mindenki járja, egy-egy faluban csak néhány kiváló táncos ismeri, motívum gazdag s rendkívül tömör, zárt szerkezetű formában táncolják, mialatt a leányok kis zárt körökbe fogódzva „sifitelnek”. A kalotaszegi csárdás egyszerűbb, mint a mezőségi, a férfiak már kevesebbet figuráznak, de a nőket megforgatják karjuk alatt, akik rendkívül virtuóz forgók. Friss csárdásuk, a „szapora” tempója igen gyors. (Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon)

Órarend:
július 10-11-12. 18:00-19:30-ig

Árak:
Órajegy: 2000 Ft
3 napos bérlet: 5000 Ft

Az esemény facebook oldala: