XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Budavári palota, 2018. augusztus 17-20.
Augusztus 17. és 20. között a Budavári palotában rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál az év várva várt családi rendezvénye, ahol kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit. Az egész napos színpadi programmal színesített rendezvény felejthetetlen élményt nyújt minden korosztálynak.

Mestersegek unnepe 2018

A Mesterségek Ünnepén idén is a hajdani vásárok utánozhatatlan hangulatával, közel 1000 kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség bemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel, és népi játszóházakkal várják a látogatókat. A több mint 800 magyar és 150 külföldi mester látványműhelyeiben megismerkedhetnek a látogatók a szakmák rejtelmeivel, találkozhatnak sok különleges mesterség képviselőjével. Érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból. A tartalmas kikapcsolódásra vágyó látogató itt úgy érezheti magát, mintha kiszakadva a mindennapokból egy középkori forgatagba csöppent volna, ahol egyedülálló népi kézműves örökségünket csodálhatja és vásárolhatja meg. A rendezvényen ki is lehet próbálni a mesterségeket, közel 100 műhelyben tekinthet be a közönség a mesterségek műhelytitkaiba.

Kiemelt téma a népi mesterségek egyik legősibb ága, a szövés és a fonás, amelyek eredete a történelem előtti időkre nyúlik vissza. Erdélyből még a gyári termékek sem tudták teljesen kiszorítani a paraszti szövőszékeket, s még mindig akad falusi ház, ahol csattog az osztováta. Háznál készül többek között a subaszőnyeghez hasonló, puhára ványolt, vastag, meleg gyapjútakaró, a cserge. Gyapotból, kenderből és lenből vagy ezek elegyes anyagából hímes törülközőket, abroszokat, futókat, szedettes falvédőket, kispárnákat, sodrott gyapjúból szőnyeget szőttek. A fonás vesszőből, gyékényből, szalmából vagy csuhéból kivitelezhető minden más eszköz nélkül. Vesszőből kosarat és tárolóedényeket, szalmából kalapot, táskát, csuhéból széktámlát és ülőkét, gyékényből szőnyeget, falvédőt fontak. A Mesterségek Ünnepe szövő műhelyeiben mutatják be a népi szövés és fonás sokszínűségét, és formagazdagságát. Megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a szalag-, és a szőnyegszövéssel, de lesz rokkán fonás és hajfonás is. A rendezvényen többek között egy korabeli parasztporta udvarára invitálják a látogatókat, ahol a gyapjú, illetve a kenderfeldolgozás ősi műveleteit követhetik nyomon. A gyapjúval foglalatoskodók a lenyírt birkagyapjút tisztítják, majd mossák, fésülik, kártolják, festik, úgy, mint elődeink.

A Mesterségek Ünnepe az év kihagyhatatlan családi fesztiválja, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a számukra kedves mulatságot. Idén a Családok Éve tiszteletére még nagyobb hangsúlyt kapnak a családi programok, igazi játékélmény lesz közösen kipróbálni a régmúlt idők tevékenységeit idéző mesterségeket. A Babajátszóban a legapróbbak lazíthatnak, és a népi logikai, ügyességi és sportjátékok kedvelői is örömmel fedezhetnek fel újabb és újabb mókákat. A fesztivál látogatói idén is igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményre számíthatnak.

A Családok Éve tiszteletére bemutatkoznak olyan, több generációs kézműves dinasztiák, ahol máig élő módon történik a hagyomány átadása. A három generációs csizmadia család mellett megismerkedhetnek a szintén három generációs hartai bútorfestő műhellyel, és különleges élményt kínál a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelye is.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége megalakulása óta kiemelten fontosnak tartja a hagyomány megújítását, és rendezvényein lehetőséget ad újító alkotóknak a bemutatkozásra. A népművészetből kiindulva közösen hozták létre alkotásaikat a MOME iparművészei és a NESZ fiatal népművészei a Nemzeti Tehetség Program keretében. A projekt célja a hagyományok továbbgondolása, fenntarthatósága, és az értékmentés volt. Az elkészült alkotásokból a fiatal művészek divatbemutatót és mesterség bemutatókat is tartanak a 32. Mesterségek Ünnepén.

NESZ tavaly kötött megállapodást az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezettel, a FAO-val, amelynek értelmében magyar kézművesek vezetésével Közép-Ázsiai országokban kézműves tanfolyamokat szerveztek. A projekt célja az volt, hogy a NESZ mesterei tudásuk átadásával hozzájáruljanak a helyi, vidéki női munkanélküliség csökkentéséhez. Idén februárban a mesterek három hetet töltöttek Kirgizisztánban és Üzbegisztánban, ahol a kézművesek workshopokat tartottak. Munkájukat mindenhol óriási érdeklődés kísérte. A 32. Mesterségek Ünnepén a kirgiz és üzbég asszonyok munkáit is megcsodálhatja a közönség a FAO pavilonban.

A négy nap során fellépnek hazánk legkiválóbb zenészei, énekesei, valamint táncosai, különleges kulturális csemegéket biztosítva a tartalmas kikapcsolódásra vágyók számára. Szalonna és Bandája a Páva különdíjas Sarjú Bandával ad koncertet, fellép Dresch Mihály a vonósokkal, a Karaván Família, a Bognár Szilvia Quartett, és augusztus 20-án 19 órától a Söndörgő és a Vujicsics együttesnek Szörényi Levente lesz a vendége. A színpadi programok között minden korosztály talál kedvére valót, a több száz fellépő mellett igazi fesztiválhangulat, vásári kavalkád várja az érdeklődőket a nyár egyedülálló hangulatú népművészeti fesztiválján, a Mesterségek Ünnepén!

A rendezvény ideje alatt a Mesterségek Ünnepe karszalaggal a Budapesti Történeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: