XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
XXIX. Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság
Fáklya Klub, 2018. szeptember 8.
A Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre az idei Táncházak Éjszakáján is, amely szombat este héttől egészen másnap hajnalig várja a népzene és néptánc szerelmeseit a budapesti Fáklya Klubban.
Az új táncházi évadot megnyitó rendezvényen alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be.
2018. szeptember 6-án a Dankó Rádióban este 20.04 perckor kezdődő „Táncházban" című műsorának témája a Táncházak Éjszakája lesz!

szezonnyito 2018

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a fiatal, már nem gyerek, de még nem is felnőtt korosztály számára is vonzóvá tegyék a rendezvényt, így a mulatságot a Fölszállott a pávából ismert Sarjú Banda vezetésével a Tizenévesek Tánca nyitja szombaton este hét órakor. Ennek keretében a vajdaszentiványi és a szilágysági táncok alapjait tanulhatják meg az érdeklődők, akiket természetesen nem csak a tini generációból várnak. A tánctanításokban közreműködnek az Újbudai Babszem és az Ifjú Forrás Táncegyüttes tagjai Hutura Beáta, Gubik József, Hudákné Farkas Sára és Sikentáncz Szilveszter vezetésével. 

A tánc ezután két helyszínen folytatódik. A Fáklya Klub Nagytermében zajlanak a hajnalig tartó, egymást váltó táncházak, amelyek a magyar nyelvterület különböző tájegységein kalauzolják végig az érdeklődőket. Többek között Szék, Magyarlapád, Galga-mente, Felcsík és Mezőség táncai kerülnek terítékre a Bem, a Szentendre, a Gödöllő és a Százszorszép Táncegyüttesek segítségével.Az emeleten 19.30-tól Senior táncház veszi kezdetét, melynek házigazdája a Forgatós Kamara Táncegyüttes és ahol gömöri és magyarpéterlaki táncokat lehet tanulni. Ezt követően Folk-kocsma várja azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt este tíz órától mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnal kettő óráig a Magyarpalatkai Banda és a Pásztorhóra zenekar közreműködésével.

A rendezvényre a belépő 1000 Ft, amelyből 200 Ft a büfében levásárolható.

Részletes program:

szezon 28 musorlap 2

Helyszín:



Az esemény facebook oldala: