XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Zeneakadémia, 2018. október 7.
A Hagyományok Házával közösen szervezett koncert egy olyan műsorkoncepciót mutat be, amely az eredeti tervek szerint az I. világháború utolsó évének Budapestjén valósult volna meg. Előzménye az az 1918 januárjában megtartott bécsi koncert volt, amelyen az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek régi és újabb katonadalait mutatták be. Az előadás magyar nyelvű részének színpadra állításában Bartók oroszlánrészt vállalt – maga is fellépett –, és Kodályt is bevonta a munkába. A nagy sikerre való tekintettel került volna sor a koncert budapesti megismétlésére, ezúttal további, az akkori Magyarországon élő nemzetiségek zenei anyagával kibővítve, ugyancsak Bartók Béla szerkesztésében. A történelem azonban közbeszólt, az ismétlés elmaradt. Száz év múltán elérkezett az idő, hogy – a kerek évfordulón visszaemlékezve – a Bartók által tervezett hangverseny megvalósulhasson.
A koncerten elhangzanak Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kodály Zoltánné Sándor Emma népzenei feldolgozásai, kiegészítve a Kárpát-medencei nemzetiségek hagyományos népzenéjének legszebb darabjaival.

bartokek becsben

Közreműködik:
Szerkesztő: Kelemen László
Szerkesztő-asszisztens: Lipták Dániel
Agócs Gergely (duda, ének), Borbély László (zongora), Kelemen Barnabás, Kelemen Gáspár (hegedű), Hideg Anna (Ördöngösfüzes, Erdély – ének), Lengyel László Türei (Kalotaszeg, Erdély – ének), Lénárt Ágota (zongora), Navratil Andrea, Pál Eszter, Sőregi Anna (ének), Szabó Péter (cselló)
Szent Efrém Férfikar
A Magyar Állami Népi Együttes zenekara

Bővebb információ: 

Az esemény facebook oldala: