XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Mesterek és tanítványok koncertsorozat
Hagyományok Háza, 2018. október 27.
„Ahol még az ökör is bort iszik!” – válaszolt Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás az egyik gyűjtés alkalmával, amikor megkérdezték tőle, hogy hol született.
Magyarpéterlaka régen gazdag szőlőtermő vidéknek számított. Élt a faluban egy nagygazda, akinek a kiengedett ökrei szüret idején mindig beleittak a mustba. Így ha egy ottani embert megkérdeztek arról, hogy hova valósi, rendre a következő válasz hangzott el: „…magyarpéterlaki, ahol még az ökör is bort iszik.”

Magyarpéterlaka a Felső-Maros mente egyik leghíresebb zenészközpontja. Itt született Csiszár Aladár prímás is, akitől a Magos Együttes tagjai személyesen is nagyon sokat tanultak az elmúlt évek során. Kimagasló hegedűjátéka és magával ragadó személyisége igazi Mesterré tette őt.
Az elmúlt több mint tíz év alatt a gyűjtőútjaikon vele eltöltött idő, a sok beszélgetés és a jobbágytelki néptánctáborok közös zenélései felbecsülhetetlenné váltak számukra. Ezek az élmények is arra ösztönözték a zenekart, hogy minél hitelesebben igyekezzenek elsajátítani ezt a kivételes zenei hagyományt, így repertoárjuk elmaradhatatlan és egyik legfontosabb részévé, mintegy védjegyévé vált a magyarpéterlaki népzene. Magos koncert és táncház ma már elképzelhetetlen a „Csiszár Aladár bácsi-féle péterlaki menet” nélkül.
Nagy örömünkre Aladár bácsit elkíséri Lunka Albert brácsás és Ötvös János bőgős is.

A Magos Együttes több tagja a zenetanári pályát választotta, és aktívan oktat számos zeneiskolában. A Tanítványokat Kovács Márton tordasi diákjai, Soós Csaba pomázi növendéke és Enyedi Ágnes volt székesfehérvári énekes tanítványai képviselik.

magos egyuttes hh

Idén áprilisban megjelent a Magos Együttes első hivatalosan kiadott lemeze „Forgatós” címmel.
A zenekar a kiadvány legszebb összeállításaiból is játszik a koncerten.

Közreműködnek:
Magos Együttes: Enyedi Ágnes (ének), Soós Csaba (hegedű), Kovács Márton (hegedű), Enyedi Tamás (cimbalom), Éri Márton (brácsa), Prihoda István (nagybőgő), Salamon Soma (harmonika, furulya)
Mesterek, a magyarpéterlaki zenekar: Csiszár Aladár (hegedű), Lunka Albert (brácsa), Ötvös János (nagybőgő)

Tanítványok:
Gatyamadzag zenekar: Násztor Eszter (ének), Szilágyi Szabolcs (hegedű), Turú András (hegedű), Tóth Botond (brácsa), Takács Szilárd (brácsa), Cselikovics János (nagybőgő)

Tóth Zsófia (hegedű)
Sztankovszky Domonkos (hegedű)

Légrády Eszter, Sturcz Noémi, Gubinecz Ákos és Máté Miklós - énekesek, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói

a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes táncosai.

21 órától ingyenes táncház.

Az esemény facebook oldala: